Шофьори сигнализират за бетон, излят в гора край пътя

Дървета са погълнати от бетон край главния път София - Варна, сигнализира зрител на NOVA. Оказва се, че това е временно депо за строителни отпадъци, израснало на една от отбивките край пътя.

Шофьори сигнализират за бетон, излят в гора край пътя. Приложени са и снимки, в които се вижда, че строителният материал буквално е залял дърветата.

Завършват предсрочно разширението на Околовръстното на София (ВИДЕО)

В сигнал до NOVA – е посочено именно това място, което се намира на километър 314 от София в посока Варна. Според подателят на сигнала – бетонът, излят в гората ще убие дърветата.

Биологът проф. Димчо Захариев, обаче е на мнение, че съприкосновението между бетона и дърветата няма да е опасно, тъй като материалът не е токсичен.

„Ако бетонът остане там дълго време – би било проблем, защото подобен обръч, той ще стегне дървото – то ще продължи да расте, но ще се деформира”, обяснява той.

Бетонът е изхвърлен в гората от фирмата, която строи новата отсечка на магистрала Хемус край Търговище.

„Това е депо за временни отпадъци по време на строителството, което ни служи, за да може да гарантираме, че няма да замърсяваме главния път. Това нещо е временно. След като се нормализира времето – ние го почистваме и възстановяваме във вида, в който е било”, казва строителят Петър Попов.

Отварят ремонтираното трасе на АМ "Тракия" до седмица

Според строителите – бетонът е там от около месец. Материалът е с рядка консистенция и лесно ще бъде натрошен, за да се премахне.

От горското стопанство вече е издадено предписание гората да бъде изчистена. На строителната фирма ще бъде издаден и акт. От там посочиха, че още във вторник ще премахнат бетона.