Според Сдружението на заведенията плановете на здравните власти са пагубни за бранша

Здравните власти обявиха частично разхлабват мерките за ресторантите, фитнесите, театрите, кината и галериите.

Ресторантьорите обаче се притеснени, че твърде малък процент от заведенията са подготвени да изпълнят условието да посрещат клиенти само в открити площи.  Собствениците ще трябва да изпълнят и условието за работа с наложен вечер час – до 23:00 часа.

Браншът обаче е в готовност за протест при нова порция рестрикции. Най-сурови към здравните власти бяха наемателите на магазини в моловете, тъй като те изобщо няма да отворят врати.

Здравните власти определиха решението за частичното отпускане на мерките като добре обмислено.

 

 

„Здравето на хората има няколко характеристики – едната е физическа, другата е психическа и третата е социалното благополучие. Ние трябва да се грижим за всички тези фактори, когато отпускаме мерките. Правим го отговорно”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

От ресторантьорския бранш реагираха остро на плановете на здравните власти само заведенията с градини да заработят на 1-ви април. Ще трябва да се спазват и правилата за разстояние между масите, а персоналът задължително ще трябва да носи и предпазни маски.

Кои мерки разхлабват от 1 април (ВИДЕО)

Oт Сдружението на заведенията определиха това решение като пагубно за бранша, тъй като не всички ресторанти разполагат с открити площи, което означава, че голям процент от заведенията няма да отворят в четвъртък.

„Много малка част от заведенията, които могат да отворят, имат градини. Градините им са нормални, така че да можеш да седнеш на слънце. Април месец обаче не е май, не е юни, не е и юли. През април вали, дават го доста лош месец. Как точно тези хора ще работят в градината си вечерно време при 7-8 градуса и през деня, когато времето е лошо?”, коментира председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов.

„Много хора казват, че нямат възможност да отворят, дори и да имат право на това. Натрупали са много задължения, които не се знае дали ще ги платят”, заяви Петър Ангелов от  Българската асоциация за здраве и фитнес.

Театрите също ще работят при 30 процента капацитет. От бранша обявиха, че са очаквали с нетърпение новината за отварянето на залите.

 „Всички много се вълнувахме – аз включително, разбира се, и смятам, че това е много добър ход. За мен е по-съществено ние да си дадем сметка, че не е важно това, което ни се иска, или да мечтаем за това, което е било, ние трябва да се мобилизираме като общество да минем през този тежък период”, заяви Калин Сърменов.

Единствените, които остават под пълна забрана да отворят са моловете и големите нехранителни магазини. Наемателите в търговските центрове определиха ситуацията като несправедлива.

„Всичко е въпрос на фантазия. Събуждаме се сутринта и решаваме, че отваряме, решаваме, че затваряме. Поредната стъпка в странна и необяснима посока”, коментира Венцислав Николова, Българска ритейл асоциация.

 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК