Очаква се да гласуват между 2.6 и 2.9 милиона души

Ще има триумф на твърдите електорати, но ГЕРБ и БСП загубиха инерция от лятото, а фактът, че ГЕРБ са управляващи им позволи да компенсират", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS социологът и изп. директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов.

Според него това е една от причините кампанията да е малко вяла, но не на последно място за този неин характер допринася и пандемичната ситуация в която се намираме.

Калоян Паргов: Най-точната социология е резултатът от вота (ВИДЕО)

Социологът смята, че БСП отговаря на обществените нагласи да се гласува за личности, но това може да не им помогне, особено като се вижда колко вътрешни проблеми имат. Но сега тактиката на социалистите е по-умерена и не така агресивна, както в предишни предизборни кампании, което пък може да плюс за тях.

Все пак Симеонов вярва, че и ГЕРБ, и БСП ще изгубят мандати, но има още много непредвидими фактори, поради които не може да се твърди нещо с пълна категоричност.

Валерия Велева: Бяхме свидетели на безидейна предизборна кампания

"Избягваме да казваме колко партии ще влязат, но най-вероятно ще са седем политически субекта в парламента", допълни той.

Първан Симеонов подчерта, че проучванията са моментни снимки на общественото мнение, в тази пандемична ситуация то е нестабилно.

Христо Проданов: България е единствената държава в ЕС, която не обезщети безвъзмездно засегнатите

"ДПС има прагматична и обичайна подкрепа, докато тази на "Има такъв народ" е по-аморфна и от нея може да се очаква всичко, като предимно млади са симпатизантите им, което добавя неопределеност", допълни той.

За него може да се очакват много изненади от тези, които още не са решили за кого да гласуват. А Мая Манолова и ВМРО ще трябва да работят до последно, за да са сигурни, че ще преминат ръба и да влязат в парламента.

Симеонов бе категоричен, че някои политически образувания надценяват радикализма на българина.

"Българското общество вече не е толкова революционно, колкото в началото на промените", заяви той.

ДЕБАТ: БСП срещу ГЕРБ за приоритетите на управление преди изборите и социалните мерки

Социологът предвижда да има протести, ако управлението е като това, срещу което бе недоволството през лятото, но въпросът доколко ще бъдат мащабни. 

Според него протестие от лятото са нажежили напрежението, а Бойко Борисов може да го потуши, ако каже, че той няма да бъде премиер, което също ще зависи от резултатите.

Относно управлението след изборите Първан Симеонов заключи, че правителство може да се образува или около БСП, или около ГЕРБ, а избирателната активност ще бъде около 2,6 - 2,9 милиона души.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.