Всякаква агитация е забранена

Днес е ден за размисъл. Всякаква агитация е забранена. Утре по предварителни списъци право на глас имат малко над 6 милиона и 732 хиляди души.

На тези избори сънародниците ни в чужбина ще гласуват с рекорден брой секции - 465. Гласуването зад граница ще бъде само с хартиени бюлетини, но у нас в 9 398 секции избирателите ще могат да избират с хартия или с машина.

409 са подвижните секции за гласуване на хора с увреждания.

Край на предизборната кампания

Бюлетините и машините за вота вече се разпределят по секционните избирателни комисии, но проблемът с набирането на кадри за мобилните урни става все по сериозен. Мобилните екипи, които да обслужват гласуващите под карантина в София са 51. За страната са общо 185. В COVID-отделенията също ще може да бъде упражнено правото на вот. Там секциите са 88.

Около 18 часа днес е приключила среща на ЦИК с ресорния министър. На нея е станало ясно, че доставката на машини до секциите върви по план и се очаква да приключи до края на дена. Официален сигнал за нарушение за изборна агитация в днешния ден към 19 часа не е постъпвал.

Началото на изборния ден утре е в 7 часа. Той ще продължи до 20 часа. Ако тогава има още желаещи да гласуват, най-вероятно той ще бъде удължен.

Днес в някои области се стигна до хаос и опашки именно заради доставката на бюлетини и машини до секциите.

Въпреки предварително създадения график пред Общината в Хасково в 8 сутринта се стигна до струпване на хора. Наложи се секционните комисии да чакат с часове, докато бъдат повикани един по един да вземат бюлетините и дезинфектантите. Имаше хаос и при доставката на машини.  „Задачата на днешния ден е до 9 400 без две секции да стигне по една машина. Това не е толкова проста работа”, заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров

За да няма напрежение и утре, е  създадена организация. „Ще има осигурени служители, които ще следят за това да няма струпване. Ще има и служители, които ще дезинфекцират общите части”, каза Катя Демирева - директор на Младежкия център – Хасково.

Основният проблем обаче остават хората, които отговарят за подвижните секции. Все още не е ясно дали в деня на вота ще има достатъчно мобилни екипи.  „Трима човека са във всяка една подвижна секционна избирателна комисия, общо 18 лица.  При липса на такива хора най-вероятно следва тя да бъде закрита” , коментира Илиан Иванов - председател на 16 РИК-Пловдив.

За да се справи с проблема от ЦИК предвиждат допълнителни средства. „То ще бъде за персонала, който ще извършва дейности при предаването на секционните протоколи в районните комисии”, заяви Димитър Димитров.

В деня за размисъл центърът на Велико Търново беше затворен за няколко часа за движение на автомобили заради раздаването на изборните книжа, а в Стара Загора армията вдигна палатков лагер в античния комплекс „Августа Траяна”.

„Тези палатки са с оглед на това да можем да приберем хората, да не чакат навън, защото знаете, че помещенията в библиотеката, залите, в които ще влизат не са толкова големи”, каза Теодора Крумова - председател на РИК Стара Загора.

Ден преди вота от Централната избирателна комисия напомнят на гласоподавателите за какво да внимават. „Простичко - да не пропускат да отбележат партията”, каза Димитър Димитров. В противен случай гласът ще се счита за недействителен.

31 са избирателните райони, 30 партии и коалиции ще се впуснат в битката за новия парламент. Кандидатите за депутати са 6895.