В страна пристигнаха комплекти за самотестване, които ще се предлагат в аптеките

Средните училища в Гърция може да възобновяват присъственото обучение от началото на следващата седмица, след като комплектите за самотестване станат широкодостъпни в аптеките в цялата страна, заяви държавният министър Йоргос Йераптридис, цитиран от в. "Катимерини".

Пазаруването в Гърция - само по веднъж на ден и с SMS

"Тестовете за самостоятелно диагностициране вече пристигнаха в страната и очакваме всички аптеки в големите градове да бъдат снабдени до утре, а всички останали аптеки в страната - до края на седмицата", посочи той.

"Мисля, че ще можем да отворим училищата от понеделник, след като бяха затворени за дълго време и това има сериозно отражение не само върху психичното здраве на учениците, но и върху учебния процес", добави държавният министър.

НА МОРЕ В ГЪРЦИЯ: Кога и при какви условия?

Той каза, че правителството цели да даде приоритет на средните училища, а след това и на прогимназиалната степен, тъй като началните училища са били отворени по-дълго време тази учебна година, освен това е по-лесно да се удължи учебната година при тях. Правителственият представител изрази предпазлив оптимизъм по въпроса дали ще бъде разрешено пътуването в страната до Великден в началото на май.

"Ако всичко върви добре и нямаме сериозно епидемиологично влошаване, разумно е да смятаме, че ще можем да пътуваме между регионите след Великден, макар и не в тежко засегнатите региони", отбеляза той. От своя страна алтернативният министър на развитието Никос Папатанасис заяви, че ресторантите и баровете ще отворят след великденските празници, като първоначално ще обслужват клиенти на открито, предаде АНА-МПА.

Гърция регистрира рекорден брой новозаразени с коронавирус за 24 часа

"На заведенията ще им бъде позволено да отворят в откритите и полу-открити пространства, когато дойде подходящият момент. Изглежда, че това ще стане след великденските празници", посочи той.

Източник: БТА