Според химическите анализи те са на 45 000 години

Нови открития в българска пещера променят познанията ни за праисторията. Според намереното там, първите европейци са населявали нашата територия преди 45 000 години и са били деца на неандерталци и азиатци. Това показват химическите анализи на намерен зъб и кости в пещера „Бачо Киро” в град Дряново.

Вече три години продължават проучванията на останките, които са намерени пещерата от третата експедиция. Тя е намерила зъб, който свидетелства за популация и миграция на други населения в света към неандерталците. Всичко това е направено и от международен, и от български екип, които свидетелстват за тези интересни факти.

„В пещерата са намерени този зъб и малки фрагменти от кости”, казва екскурзоводът Тодор Димитров.

„Ничия земя” в аванс: Истории за скрити съкровища и прокълнато злато

Мястото, където е открита находката, променила представите на учените за неандерталците, се намира още на входа на пещерата, която крие много неизвестни.

Пещера „Бачо Киро” е първата у нас пригодена за туристи. В нея няма рисунки и много история от каменната епоха. Първите разкопки започват преди повече от 120 години. Революционното откритие обаче е от 2019 година на българо-германски екип.

„Помагах им през целия процес на работа. Намериха популярния зъб на съвременен човек в пластовете отзад. Това доказа, че най-ранните хора са живели в пещерата „Бачо Киро”, казва Желязко Великов.

„Освен тези хора в пещерата са живели и мечки. Мечките са влизали по-навътре. Там има намерени кости”, посочва Тодор Димитров.

Анализите на праисторическия зъб и костите са показвали датировка на човек отпреди 45 000 години. И той не е бил чист неандерталец, което дава на археолозите, основание да предполагат, че по нашите земи е имало миграция на друг вид хора - от Азия например.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Магичните Крушунски водопади и Деветашката пещера (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Тук те са живеели с т.нар. неандерталци и са се размножавали помежду  си. Човекът, който е живял тук, има повече връзки с Азия. Това показва, колко шарена е еволюцията в Европа”, коментира Желязко Великов.

В Дряново вече рекламират града като мястото на първите европейци, родили се преди 45 000 години в пещера „Бачо Киро” и опровергават Уинстън Чърчил.

„Шегувахме се с това, че един известен политик е казал, че Европа свършва там, където ядат шкембе чорба, а то се оказа, че Европа започва именно от там”, казва зам.-кметът на Дряново Николай Карагьозов.