Пандемията затруднява усилията трафикантите да бъдат изправени пред съда

Близо 90 души са били арестувани за престъпления, свързани с трафик на хора, след международна полицейска операция, в резултат на която са открити 500 жертви, сред които и деца. Това обяви днес Международната организация на криминалната полиция Интерпол, съобщи фондация Томсън Ройтерс.

За какво да внимаваме, ако получим примамлива оферта за работа в чужбина

Полицията в 24 държави, сред които Кения, Бразилия и Франция, участва в Операция Weka (Уека/Дърдавец), осъществена в периода 28 март - 2 април, в момент, когато експерти предупреждават, че пандемията е затруднила усилията трафикантите да бъдат изправени пред правосъдието.

В резултат на операцията са арестувани общо 195 лица, 88 от които във връзка с престъпления, свързани с трафик. Останалите са задържани главно за незаконно прехвърляне на мигранти и свързани с това престъпления като документни измами и кражби.

Една от жертвите на трафик е 15-годишно конгоанско момиче, което бягало от принудителен брак и било обект на сексуална агресия от трафикантите.

Сред останалите има строителни работници от Ливан, Сирия и Йордания в Демократична република Конго, чиито паспорти им били отнети и не им било платено.

Задържаха над 20 мигранти и 4-ма трафиканти до Нови хан

Генералният секретар на Интерпол Юрген Щок каза, че много жертви просто не могат да се откъснат от трафикантите.

„Ще продължим да помагаме на отделните държави да разплитат деликатни и сложни случаи, което безспорно ще доведе до още арести в следващите месеци”, обяснява той.

Според международното право прехвърлянето на мигранти става с тяхно съгласие, докато жертвите на трафик са принудени или подмамени, за да бъдат експлоатирани, но Интерпол изтъква тясната връзка между двете - особено по време на пандемията.

В световен мащаб 25 милиона души са жертва на принудителен труд, по данни на Международната организация на труда при ООН и на фондация „Уок фрий”.

Източник: БТА