ГЕРБ представи анализ на резултата си на парламентарните избори

„Като първа политическа сила, ние сме длъжни да предложим правителство, въпреки малките шансове то да бъде подкрепено. Ще предложим такова не като политически знак, а такова, което би могло да работи и да решава проблемите, както и да гони амбициозните цели, които сме си поставили”. Това заяви Томислав Дончев по време на брифинг, на който ГЕРБ представи анализ на резултата си на парламентарните избори. Партията е първа политическа сила с 25.8% и получава 75 мандата.

ОКОНЧАТЕЛНО: Вече са ясни имената на новите 240 депутати

Дончев уточни, че е било предвидено пресконференцията да се води от премиера и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, но е било невъзможно, тъй като той води серия разговори с международни партньори на България.

„Изразявам благодарност към всички български граждани, които въпреки опитите да бъдат отвратени от изборния процес, отидоха да гласуват. Въпреки всичко, българската демокрация е жива. Благодаря на всички, които за сетен път ни дадоха своята подкрепа. За нас това е дълг и отговорност. Благодаря и на всички изборни администрации”, каза още той.

„Това е победа въпреки всичко, въпреки горещото политическо лято от миналата година, въпреки пандемията, въпреки социално-икономическата криза, въпреки опитите да бъде омаскарен изборният процес”, коментира Дончев. И допълни: „Притеснява ме, че сведохме политиката до песни, танци и надвикване. Тя е вземане на решение. За това се изисква освен мъжество, и способност да носиш отговорност”.

„Обичайно опитите да се заобиколи първият и да бъде сглобена конструкция от всички останали завършват зле. Не го четете като страст към властта. Тя тежи много, ако имаш крехки рамене, може да ти счупи гръбнака. Това, че си против някого, не е кауза, а само липса на кауза”, каза още той. 

По думите му промени в ГЕРБ ще има. "Системите трябва да се реформират непрекъснато, за да бъдем по-близо до очакванията на хората", посочи Томислав Дончев.

„Мисля, че с демокрацията не можем да бъдем предозирани. Колкото пъти трябва да има избори – толкова. Няма как един политик да се притеснява да се яви на проверка. Друг въпрос е как се отразяват на дългосрочните цели на страната серия от краткосрочни правителства. Не мисля, че се отразяват добре. В крайна сметка обаче, ако суверенът е решил, че вотът му трябва да бъде зачетен още веднъж – това ще се случи. Нямам уплах от служебен кабинет”, коментира още той.

 

 

На въпрос дали от ГЕРБ водят разговори с „Има такъв народ” Дончев отговори: „Не са водени разговори или преговори. Не сме просили подкрепа от никого. Ако обърнете внимание в голямата си част, те са си казали с кого биха се кооперирали. Готови сме с предложение за кабинет, както и с номинация за председател и зам.-председател на Народното събрание. Имайте търпение няколко дни”.

ЦИК обяви имената на новите депутати (СПИСЪК)

Организационният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов заяви, че на 14-ти избори от създаването на партията и пети поредни парламентарни, тя има победа в 24 изборни района, ДПС - в три, „Демократична България“ – 2, „Има такъв народ“ – 1 и БСП – в 1.

„Неслучайно 70% от работещите дават вота си за ГЕРБ, това са тези, които създават БВП на България”, каза Паунов. „Изключително важно е да отбележим какви са демографските фактори на гласоподавателите на ГЕРБ. От изключително важно значение е устойчивостта на присъствието на ГЕРБ във възрастовата група от 30 до 60 години. Това е икономически активното население на страната. От известно време забелязваме и тенденция за гласуване за ГЕРБ от т.нар. „група на пенсионерите” и на тези избори близо 19% от пенсионерите дадоха вота си за ГЕРБ”, посочи той. И допълни: „42% от гласувалите за ГЕРБ са висшисти, а 52% са със средно образование. ГЕРБ традиционно запазва своето присъствие в областни е градове. 40% от гласоподавателите на ГЕРБ са в областните градове, но приблизително 42% от живеещите в села и в малки населени места, малки градове, дават своя вот за ГЕРБ“.

Слави Трифонов: Искрено благодаря на всички, които гласуваха за нас

„ГЕРБ спечели тези избори, и то с категорична преднина пред втория. Партията не може да бъде заобикаляна в парламента. Повече от четвърт от отишлите до урните дадоха своя вот за ГЕРБ. Несъставянето на кабинет би могло да доведе страната до криза”, заяви Даниел Митов.

 

 

„Временните заключения на доклада на ОССЕ казват, че основните свободи по време на изборния процес са били спазени, като цяло администрацията е работила адекватно. Изборите са били конкурентни и изборната правна рамка осигурява адекватна основа за провеждането на изборите. Друго заключение е че изборният процес е бил фокусиран върху личности, а не върху платформи. Държавата има нужда от говорене за идеи за развитието си, а не за това, кого да махнем. Не може фокусирането върху една личност да бъде градивна политическа цел”, каза той.

Какви са политическите сценарии след изборите?

„През цялата кампания мълчах, слушах лъжи и критики, свързани с подготовката за изборния ден, за самия протокол и т.н. В крайна сметка проведохме едни избори по време на пандемия с перфектна организация”, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Според него най-добрата организация е била в COVID секциите. "Направихме нещо, което беше много трудно, но такова беше времето – изпълнено с много страх, емоция и много скачане върху главите на хората. Успяхме да ваксинираме всички желаещи членове на СИК. Направихме това, което обещахме", посочи Ангелов.

„По отношение на ваксинацията продължават всички мнения за мястото на България. Ясно е, че има проблем с доставката на европейско ниво. Шестима премиери алармираха несправедливото разпределение. България получи най-много от всички благодарение на авторитета и на контактите на г-н Борисов", каза още той.

По думите му страната се справя с третата вълна и това е очевидно е за всички. "Процентите на положителните проби спадат. Наблюдаваме и какво се случва с нашите съседи. Не сме искали помощ от други държави, както направиха много от тях. Реанимациите ни издържаха, има Ремдесивир за всеки в лечебните заведения. Всичко това е на базата на решенията, които взехме без да се страхуваме и без лъжи", посочи Костадин Ангелов.

„Да управляваш България означава да защитаваш интересните на всеки отделен български гражданин – не да разделяш, а да обединяваш. За да управляваш България ще трябва да управляваш с ясни послания и мерки. Не от телевизора, а там – от болниците", допълни още той.

ЦИК е получила 400 жалби след парламентарния вот

Борисов: Колегата политик Слави Трифонов да поеме отговорност

Нинова предложи подкрепа за правителство на Слави Трифонов

Трифонов благодари на избирателите, Нинова му предложи подкрепа (ОБЗОР)

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК