Полицията обаче получила нареждане да не използва най-силните си методи за контрол на тълпи като заглушаващи гранати

Още преди нападението на Капитолия на 6 януари охраняващите сградата полицейски сили са разполагали с повече информация за предстояща заплаха, отколкото се твърдеше досега. Те обаче били получили заповед да не използват най-силните си тактики, се казва в цитиран от американските медии доклад, предаде Франс прес, цитиран от DarikNews.

Критичният доклад от 104 страници на генералния инспектор на полицията на Капитолия Майкъл Болтън стига до извода, че полицаите не са се подготвили или не са реагирали адекватно в критичната ситуация, съобщават New York Times и CNN.

Кола се вряза в двама полицаи край Капитолия, има загинали (ВИДЕО)

Според получените в полицията сведения привърженици на Доналд Тръмп, които вярвали в обвиненията за измами на загубените от него избори през ноември, представлявали заплаха. Три дни преди атаката охраната на Капитолия е получила разузнавателен бюлетин с оценка на рисковете от насилие от поддръжници на Тръмп.

"За разлика от предишни следизборни демонстрации, мишената на привържениците на Тръмп за 6 януари не са контрапротестиращите, а самият Конгрес. Склонността им да привличат активно призоваващи към насилие хора може да доведе до особено опасна ситуация за опазването на реда и за широката общественост по принцип", се казвало в документа.

Полицията обаче получила нареждане да не използва най-силните си методи за контрол на тълпи като заглушаващи гранати, се казва в доклада.

НОВ ЩУРМ В КАПИТОЛИЯ?: Отмениха заседание на Камарата на представителите на САЩ

В деня преди атаката униформените написали в плана си за управление на демонстрацията, че "не са известни конкретни заплахи във връзка с предвиденото на тази дата извънредно заседание на двете камари на Конгреса, на което се очаква да бъде утвърдена победата на Джо Байдън над Доналд Тръмп".

Неизлъчвани кадри от щурма на Капитолия, тълпата искала да екзекутира Майк Пенс (ВИДЕО)