По-рано властите в Копенхаген обявиха, че в страната спира имунизирането с този препарат

Веднага след решението на Дания да спре използването на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca, Чехия заяви, че иска да вземе всички излишни ваксини, налични в скандинавската държава, предаде БТА.

„Готови сме да купим AstraZeneca от Дания", написа в Туитър чешкият вътрешен министър Ян Хамачек, който временно изпълнява и функциите на външен министър.

Досега няколко държави ограничиха използването на ваксината на AstraZeneca, след като през последните седмици се увеличиха страховете, че прилагането й може в редки случаи да доведе до образуване на смъртоносни тромби. Дания обаче е единствената, която изцяло спря използването й.

Дания се отказа от ваксината на AstraZeneca

Не е ясно дали такава продажба би била разрешена съгласно правилата на Европейския съюз. Днес Дания не изключи евентуалното възобновяване на употребата на препарата на AstraZeneca.

Министър Хамачек отбеляза, че в момента правителствата търсят ваксини по целия свят, а той смята да отиде в Москва в понеделник, за да се информира как да получи доставки от руската ваксина "Спутник V". Тази седмица Хамачек каза, че Чехия трябва да е една от първите членки на ЕС, които ще закупят руската ваксина, след като тя получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Чешкото правителство е остро критикувано заради бавния темп на ваксиниране. До момента  напълно имунизирани са 768 250 души от цялото население, което е 10,7 милиона. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК