Разказ на Едуард Папазян, Слави Ангелов и Георги Милков

30 години преход. 30 години свободен печат. За политиката, свободата, промените и очакванията. Трима от най-емблематичните журналисти от вестник „24 часа“  - Едуард Папазян, Слави Ангелов и Георги Милков, с разказ за работата във вестника, който днес празнува 30 години от излизането на първия му брой от печат. И тримата са част от екипа на вестника от повече от 25 години, но в "24 часа" има и "свежа кръв" - отборът "ТрендY".

Главният редактор на "24 часа" призова за намаляване на ДДС и за печата

"Ценим вестника на хартия толкова много, защото в телевизията и в интернет нещо може да се махна. Във вестника има един момент, който се нарича "час на затваряне", след който не можеш да направиш абсолютно нищо. Вестникът е отишъл в печатница, ти си си сложил името, подписа и трябва да си сигурен, че казваш истината, че тя е подкрепена от доказателства и е в интерес на читателя. Това, най-малкото, остава в Народната библиотека", смята Папазян.

Спортният журналист разказа и за друга своя страст - колекционирането на лъжички. Благодарение на приятели, но и на непознати, които са в контактите му в социалните мрежи Папазян се сдобива с над 950 лъжички от цял свят. Една от тях му е лично от премиера Борисов. Получава я както всички останали - след лаконичния коментар "Лъжичка", който журналистът поставя под снимки на познати във Facebook. 

Слави Ангелов: Един ден ще знам кой и защо организира нападението срещу мен

За 30 години във вестника, криминалният и разследващ журналист Слави Ангелов най-ярко си спомня периода на 90-те. Той сподели, че през този период почти не е имало убийство или взрив, който да не отразява.

„Ставал съм от маса, от леглото, за да отида. На всеки червен светофар по пътя ми се съкращаваше живота, защото ме забавя от местопрестъплението. Имахме периоди, в които слушахме радиочестоти на полицията”, разказва той.

Ангелов си спомня, че във времето се е случвало да помага както на полицията, така и на похитители, и на роднини на отвлечени хора. Той разказа за обява за продажба на автомобил, публикувана във вестника. Зад посочените изминали километри на автомобила, всъщност е била скрита събраната към момента сума, поискана от похитителите.

Слави Ангелов с първи коментар за побоя: Боли, но е велико!

„През нас минаваха много съобщения. Един от похитените беше с алергия, трябваше да взима лекарства. Ние през цялото време научавахме за тези отвличания. МВР пък постоянно проверяваше откъде научаваме, мислеха, че имаме наш човек в отдела им.  Особено ценно за тогава беше, че започнахме да предлагаме промени в някои закон, за да се променят тези неща. Най-важното беше да се увеличат наказанията за отвличане срещу откуп. Парламентът прие доживотни присъди за този вид престъпления”, обясни журналистът.

Благодарение на Георги Милков българинът успява да се запознае с екзотичните точки от планетата.

„Мисля, че след влизането в ЕС и НАТО, България престана да си гледа само собствения път, но и започна да води международен живот. След падането на визите – една емблематична страница за „24 часа”, българинът тръгна по света. Много неща през тези 30 години се промениха. За всички тези години „24 часа” участва в много кампании и каузи”, спомня си той.

Какво още разказаха те - гледайте във видеото.