„Вие сте единствената до момента коалиция, която заяви готовност и внесе проекта за промяна на Конституцията", отбеляза още той

„Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният избирател отново намери своето представителство в парламента. Отреди ви важна роля в 45-ото Народно събнаие, но и не по-малка роля в общия политически ред в страната”. Това заяви президентът Румен Радев пред представителите на”Демократична България”, които участваха в консултациите за съставяне на правителство. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Изправени сме пред редица предизвикателства, които поставят Народното събрание пред отговорната мисия да състави възможно най-скоро оперативно и отговорно правителство, ползващо се със солидна парламентарна подкрепа”, каза още той.

 

„Знам, че имате амбициозни предложения за промени. Вие сте и единствената коалиция в този парламент до момента, която заяви готовност и внесе проекта за промяна на Конституцията, който все още не може да достигне до пленарна зала”, допълни още Радев.

ГЕРБ: Готови сме и за опозиция, и за управление, и за избори (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Всички участници в тази процедура носим отговорността да разчетем правилно както вота на избирателите, така и повелите на времето. Ситуацията е сложна на много нива”, заяви лидерът на „Демократична България” Христо Иванов.

Според него България е изправена пред три кризи едновременно – здравна, икономическа и криза на държавността.

„Икономическите последици от здравната криза преливат към икономическа депресия, на прага на която се намира страната ни. Това изисква бърза модернизация. Тук е връзката с възможността, която ни дава Планът за развитие и устойчивост. Ако наистина успеем да превърнем този ресурс в инвестиция в модернизация, ще можем да дръпнем страната напред”, коментира още Иванов.

Радев към „Има такъв народ”: Към вас са насочени очакванията на българите

„Отиващото си управление не е просто поредното правителство, което слиза от сцената, след като е изтекъл мандата му като част от един демократичен процес. Тук говорим за едно управление, което е натоварено с изключително тежки проявления на дълбоката институционална криза, в която се намира страната. За съжаление, тази криза нито започва, нито свършва с това управление”, коментира той. И допълни: „Трябва да съумеем не просто да приключим с 10-годишното управление на Борисов, но и да видим в дълбочина онези неща, които са направили възможни тези дефицити, за да намерим трайно решение”

„Демократична България” има амбициозна визия за решаване и на трите кризи. Отдаваме значение на кризата на държавността като предпоставка за решение на всички останали въпроси. Явихме се с такава програма на изборите и избирателят се произнесе”, каза Христо Иванов.

Радев пред БСП: Не изключвам хипотезата за връчването на трети мандат

„На този етап смятаме, че здравата основа, върху която трябва да се разсъждава и да фокусираме усилията си за отговорен опит да излъчим управление, е мандатът на втората политическа формация. Ако от „Има такъв народ” бъде потърсена нашата подкрепа, ние ще бъдем готови да влезем в едни изключително отговорни разговори за това каква е тяхната визия за управление”, посочи той.

„Осъзнаваме отговорността да участваме в усилия за излъчването на правителство. Даваме си сметка обаче, че ако се стигне до нови избори, това може да се окаже естествен ход на демократичното съживяване на българската Република, така че не трябва да отхвърляме и тази перспектива", каза още Иванов.

„По въпроса за третия мандат, отговорно мога да кажа, че не смятам, че с 27 депутати и при наличието на други политически сили количествено преди нас, ние можем да заявим претенция. Ако втората политическа формация не е успяла да създаде управление на промяната, е много трудно да си представим как, бидейки пета политическа формация, бихме могли да направим това. Нека да извървим хода до третия мандат и тогава да огледаме ситуацията във всичките й аспекти и да дадем окончателна оценка за състоянието на нещата", допълни той.

 

 

След консултациите той направи изявление пред медиите. „Мнозинството от българските граждани пожелаха промяна. В този смисъл отговорността е възложена на „Има такъв народ”. Ако потърсят нашата подкрепа, ние ще подходим отговорно и конструктивно, без да поставяме предварителни условия, но с ясна ориентация към нашата програма”, заяви Христо Иванов.

„Нашият водещ въпрос не е може ли да бъде излъчено правителство. Мнозинство за каквото и да е, ще се намери. Големият въпрос е може ли това правителство да свърши точната работа. Ще се ориентираме от тази гледна точка, защото това са различни неща”, коментира той.

„Готови сме да оставим настрани всички разминавания с „Има такъв народ”, които са били артикулирани между нас в името на това да има правителство на промяната, тъй като припрокриванията са много повече. По същия начин стоят и нещата с „Изправи се!Мутри вън!”. Така че аз съм спокоен от гледна точка на големите цели, които заявяваме”, допълни Иванов.

Румен Радев към ДПС: Пред вас също стои въпросът и за трети мандат

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК