В столицата се проведоха две Световни купи

През изминалите две седмици в София се проведоха две Световни купи по модерен петобой, които бяха решаващи за участия в Олимпиадата. Това е прецедент в историята на спорта - една държава да вземе квота за две поредни състезания. Причината е обстановката около коронавируса. Целта е да се намалят излишните пътувания и карантини на състезателите от цял свят. Рекордните 42 нации взеха участие в двете състезания у нас.

Модерният петобой е измислен от създателя на съвременните олимпийски игри Пиер дьо Кубертен. Целта му е била да събере в общ спорт всички умения, които е трябвало да притежава един кавалерист от ХІХ век – да бяга, да плува, да язди, да стреля и да се дуелира. Спортът е доста популярен и много труден за практикуване.

„В днешно време е трудно да накараш някого да се изявява в пет коренно различни спорта. Да кажем - фехтовка със стрелба, като за едното трябва да си абсолютен боец, а за другото - да си спокоен. Конете за ездата на отделните състезатели се определят чрез жребий,. Получаваш коня 20 минути преди старта, в кеото време трябва да се запознаеш с него, да се харесате. Оттук нататък - каквото сабя покаже”, обясни Андрей Кузманов, президент на Българската федерация по модерен петобой. Тя съществува от над 65 години. За този период има и успехи на световно ниво. Въпреки че спортът не е от най-известните в България, интересът към него е жив.

„Имаме картотекирани към 700-800 деца. Държавният календар върви, което е атестат, че се развиваме”, посочи Кузманов.

Повече гледайте във видеото.