Срещата на върха беше открита от американския президент

Организирана борба с промените в климата в целия свят - това е темата на голяма международна конференция, която откри президента на съединените щати Джо Байдън в Деня на Земята.

За разлика от предшественика си Доналд Тръмп, Байдън е силно ангажиран с борбата с глобалното затопляне. Конференцията беше открита само дни, след като Европейският съюз и Съединените щати обявиха нови, по-амбициозни цели за ограничаване на вредните емисии още до 2030 година.

САЩ и Китай ще си сътрудничат за борба с климатичните промени

Въпреки напрежението между Запада, Русия и Китай, президентите Владимир Путин и Си Дзин Пин също се включиха във форума. Промените в климата са една от малкото теми, по които големите противници са на близки позиции.

"Срещата в този момент е за нещо повече от това да опазим планетата си", каза Байдън, говорейки по видеоконферентна връзка на форума, в който участват 40 световни лидери. "Става въпрос за осигуряване на по-добро бъдеще за всички ни. Сигналите са безспорни, научните данни са неоспорими, цената на бездействието продължава да нараства", заяви американският президент.

Промените в климата може да са довели до появата на COVID-19

"Да опазваш природата е равнозначно на това да защитаваш производителността. Напредъкът в областта на околната среда е напредък в производителността. Всичко е много просто", каза Си.

Индия, която е третият по обем на въглеродни емисии източник в света оказва натиск върху САЩ и други по-богати държави да отпуснат обещаните от тях милиарди долари на по-бедните страни, за да им помогнат да изградят алтернативни мощности на мястото на въглищните електрически централи и енергийно неефективните електрически мрежи. "Ние в Индия вършим нашата част от работата", каза премиерът Нарендра Моди пред участниците в срещата. "Предприели сме много смели стъпки", добави той.