Това съобщиха от Министерството на външните работи

Пътуващите за Албания, които преминават транзитно през Северна Македония и Гърция,  няма да бъдат поставяни под задължителна 14-дневна карантина. Това съобщиха от Министерството на външните работи

От там припомнят, че считано от 20 април до 3 май  т.г. Албания въведе задължителна карантина за период от 14 дни за всички граждани, пристигащи в страната от Гърция и Северна Македония.

Посолството ни в Тирана е направило запитване до компетентните албански институции за това дали решението е в сила за всички граждани и дали засяга пътуващите транзитно през територията на двете страни. В отговор Министерството на здравеопазването на Албания е информирало Външното ни министерство, че в заповедта за пристигащите от Република Северна Македония и Гърция не се предвиждат изключения, „ но от пътуващите транзитно през тези страни не се изисква самокарантиниране“.

Гърция облекчава мерките след Великден

От МВнР напомнят още, че българските граждани, които планират пътуване до Албания през посочения период, могат да използват и маршрута през Косово.

За влизане на територията на Албания не се изисква представянето на негативен тест за COVID-19. В страната продължава да е в сила забрана за движението на граждани и превозни средства между 22:00 и 6:00 часа.

Допълнителна информация за режима на пътуване до Албания може да намерите тук: https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/albania.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на България в Тирана на следните телефони за връзка: +355 4 22 33 155; +355 4 22 32 906, както и на имейл Embassy.Tirana@mfa.bg.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК