Това отчитат брокери в града

Пандемията е свалила с поне 30 на сто наемите в най-желания за живеене Пловдив. Това отчитат брокери в града под тепетата.

Иван отдава под наем няколко апартамента в центъра на Пловдив. Повечето от месеци обаче стоят празни. Въпреки че е намалил цените, желаещи да ги наемат трудно се намират.

ПАЗАРЪТ НА ИМОТИ: Ще паднат ли цените?

 „Ако един апартамент е струвал 500 лева, то в момента цената му ще бъде около 300-350. Просто хората се отдръпнаха. Университетите са затворени. Заведенията са затворени. Заведенията са може би едни от главните места, от които идват наемателите. Те са приходящи - сервитьорки, бармани”, обяснява Иван Генев.

Според него много от хората, които бяха съкратени или могат да работят онлайн, са заминали по родните си места. На това се дължи сривът на имотния пазар. По думите му сега в силна позиция са наемателите. Затова е готов на преговори с тях за разумно намаляване на цената.

„Защото ако един месец остане празен апартаментът, просто календарната сметка не излиза. Календарно сметнато за една година не излиза - ти имаш загуба, имаш пропуснати ползи”, изчислява Иван.

Апартаментите продължават да поскъпват

В момента най-търсени продължават да са двустайните и тристайните апартаменти до 400 лева. Профилът на хората, които ги наемат - млади двойки или работещи семейства с едно-две деца. Не са рядкост и тези, които търсят квартира, защото не са успели да предоговорят цените с хазаите си. Брокерите отчитат огромен спад на имотите, които се отдават краткосрочно.Собствениците се ориентират към дългосрочното обвързване, защото е сигурен приход.

„Това, което наблюдавам при наемодателите, е, че ако някой тръгне да се пазари, го оставят краткосрочно. Примерно го оставят за една година. И казват, че след една година ще говорят отнова каква е ситуацията. Може да предоговорим, но са склонни да правят отстъпки за някакъв краткосрочен период”, обясни Мирослав Язов, собственик на агенция за недвижими имоти.  

„Виждаме една урегулиране на цените на наемите. Вече високо ценови наеми почти не се случват. С около 20-25 процента паднаха в някои сфери наемите на жилищата”, обяснява Александър Ушев, управител на агенция за имоти.  

В бившата Европейска столица на културата туризмът е спаднал със 78 % и това се отрази на интернет платформите за краткосрочно настаняване

„Всъщност този бранш в момента не функционира. Ние нямаме туристи в Пловдив. 2018 г. за подготовката, през 2019 беше Европейска столица на културата и след това работише добре, но след това секна изведнъж”, обяснява Александър Ушев.

И още едно негативно последствие - хората, които са купили нови жилища, за да ги отдават под наем, сега се опитват да ги продадат.

„Има хора, на които това им е основен бизнес и имат повече от един обект. При някои от тях забелязваме освобождаване от тези обекти, продажба с цел да се наваксат финансовите загуби. А при другите просто нещата се забавят и се чакат едни по-добри времена”, обяснява Александър Ушев.

Експертите съветват, че сега не е моментът да се купува имот с цел отдаване под наем.

За цените на имотите и наемите в България – разговор с Иван Велков, вицепрезидент на международната федерация за недвижими имоти.