Церемонията се състоя в галерия „Средец“

Министерството на културата връчи почетните отличия „Златен век“ и грамоти за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност на 14 личности, удостоени с наградата през 2020 г. Церемонията се състоя в галерия „Средец“ на Министерството на културата при строго спазване на действащите здравни мерки. Наградите връчи заместник-министърът на културата Румен Димитров в присъствието на отличените и представители на институцията.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Връчването на отличията беше отлагано заради въвежданите ограничения за провеждане на събития и епидемичната обстановка в страната, свързана с пандемията от COVID-19, съобщават от Министерството на културата. Миналата година с отличието бяха удостоени над 70 личности и институции в областта на културата и на изкуствата за техния принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Повечето от отличените културни дейци получиха отличията на индивидуални церемонии в Министерството на културата или по времето на подходящи събития през годината.

Почетното отличие на Министерството на културата „Златен век“ традиционно се присъжда на дейци от различни области на културата и изкуствата за техния принос за поддържането и разпространението на българските традиции и духовност у нас и по света.

„Златен век“ за Васил Найденов и десетки културни дейци за 24 май

Голямата награда тази година - статуетка - беше връчена на композитора Георги Костов.

Наградата „Златен век“ - огърлие получиха: оперната прима Александрина Пендачанска, актрисата Искра Радева, изявената педагожка и пианистка проф. Милена Моллова, музикантът проф. Анастас Славчев и диригентът Йордан Дафов.

Със „Златен век“ - звезда бяха удостоени: педагогът и хореограф, една от емблемите на балет „Арабеск“ Мила Искренова, писателят Трендафил Василев, водещият на телевизионното предаване „Минута е много“ - Петър Вучков, музикантът Недко Трошанов, композиторът и пианист Любомир Денев, музикантът и композитор проф. Христо Йоцов, композиторът проф. Йордан Гошев и актьорът Николай Сотиров.

На днешната церемония не успяха да присъстват четирима от отличените дейци: поп легендата Васил Найденов, изследователят на българското кино Петър Кърджилов, худ.-постановчикът Богоя Сапунджиев, които са сред носителите на наградата „Златен век“- огърлие, както и певицата Мими Николова, носител на „Златен век“ - звезда.