Той посети Първомай по случай празника на града и откриването на Майските културни тържества

Уважението към труда е мерило за обществената справедливост. Това написа президентът Румен Радев в профила си във Facebook по повод Международния ден на труда и работническата солидарност.

„Днес светът отбелязва Международния ден на труда и работническата солидарност. Един от празниците, които сплотяват отвъд националните граници и културите.

Уважението към труда е мерило за обществената справедливост. У нас в много региони и в много професии трудът е недооценен. Затова бих желал да поздравя хората, които отстояват правото на достойни условия на труд и справедливо заплащане“, заяви той.

Днес светът отбелязва Международния ден на труда и работническата солидарност. Един от празниците, които сплотяват отвъд...

Posted by Румен Радев on Friday, 30 April 2021

„Общество, в което пътят към успеха не минава през труда и съзиданието, а през корупцията и клиентелизма, е обречено на постоянна криза и неудовлетвореност. От нас зависи да я преодолеем. Затова искам да благодаря на всички онези: бедни и заможни, хора на умствения и физическия труд, които с почтеност и усърдие градят и пазят България. Честит Първи май, скъпи сънародници!“, допълни той.

 

 

„Инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива някакви права над нея, са евтина пропаганда. Това каза президентът Румен Радев по време на посещението си в Първомай по случай празника на града и откриването на Майските културни тържества.

„И преди, и сега президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент не мога да избера когото и да било за член на ЦИК. Това е отговорност на парламентарните групи, които номинират и председателя, и заместниците и секретаря на ЦИК. Разликата е в обществените консултации. По новия закон те ще се провеждат не в Народното събрание, а в президентската институция. Така беше по закон и до 2014 г. Няма никаква драма, а просто евтини спекулации“, заяви Радев.

 

 

На въпрос ще се справи ли новият състав на ЦИК за евентуални избори през лятото, Радев заяви:

„Не мога да тълкувам, длъжни са да се справят. Затова действам толкова бързо. Ако има предсрочни избори, за да се справят, трябва тази нова ЦИК да встъпи в своята роля от първия ден след разпускането на парламента. Това е залогът за успех".

На въпрос кога би насрочил избори, той заяви:

„Това не зависи от мен, а от хода на конституционната процедура за съставяне на правителство. Чакаме развоя, всичко ще се реши тази седмица".

Той коментира и дали според него БСП ще успее да състави правителство, след като получи мандат за това на 5 май:

„Трябва да решат как точно ще процедират. Но аз се надявам, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Мисля, че това го очакват и избирателите в ляво, и всички демократи“.