Инцидентът станал, след като е бил изпуснат ВЕЦ-а

Приливна вълна на река Въча до Кричим отнесе рибар. Инцидентът е станал около 10 часа на Велика събота, когато е изпуснат ВЕЦ-а и е придошло огромно количество вода.

60-годишен риболовец от Пазарджик навлязъл във водата за риба, но не успял да реагира и бил отнесен от вълната. От полицията в Пловдив потвърдиха за NOVA, че се води разследване и че мъжът се издирва. В този час акцията по издирването продължава. В нея участват местни жители, полицаи и мотористи.

Вец-ът е собственост на НЕК и е държавна собственост. На този етап от дружеството никой не коментира инцидента. 

Известният журналист, състезател по пъстървов риболов, съдия и отговарящ за връзките с обществеността на Българската федерация по риболовни спортове Станил Йотов реагира на случилото се в социалните мрежи и разпространи позиция.

„Други риболовци, били на реката по същото време, пишат по страниците ни във Facebook, че залповото изпускане е било толкова мощно, че едва са успели да излязат. На реката НЯМА СИСТЕМА ЗА ОПОВЕСТЯВАНЕ, че предстои пускане на веца – сирени или нещо подобно. Ами извинявайте, ама освен риболовци, на Въча има и плажуващи! Другия път ще бъде отнесено някое дете! Колко му е да монтират поне пет сирени в Кричим, Куртово Конаре, Йоаким Груево и Кадиево? Колегите риболовци от години реват и пишат жалби. Ама чакаме някой да умре… Нямам думи направо“, пише той в социалната мрежа.

От Съюзът на ловците и риболовците в България припомнят, че честата и драстична промяна в нивото на Въча, вследствие от дейността на Водно-електрическите централи, неведнъж е ставала причина за протести на риболовци и на местни жители. През ноември 2019 г. операторите във ВЕЦ „Кричим“ напълно спряха притока на вода в речното корито посред нощ, което стана причина за мор по рибата.

Репортер: Илиян Велков