Тя изрази задоволство от намерението на Джо Байдън да върне САЩ в споразумението за климата

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова държавите, които произвеждат ваксини срещу COVID-19, да премахнат забраната върху техния износ и да избягват действия, които могат да  доведат до нарушение на доставките им.

В реч пред Европейския университетски институт във Флоренция по повод 10-тата юбилейна конференция за състоянието на Съюза тя заяви, че ваксинационната кампания в ЕС набира скорост:

"До този момент около 200 милиона ваксини са разпределени в ЕС. Това е достатъчно за имунизирането на повече от половината от възрастното население поне веднъж. Нито Русия, нито Китай са се доближили до това до сега. В момента, в който говоря, се ваксинират 30 европейци всяка секунда. Това означава, че от началото на речта ми, над 12 хиляди европейци са имунизирани".

Фон дер Лайен: 1/4 от европейците са с първа доза от ваксината срещу COVID-19

Фон дер Лайен изрази готовност да обсъди как предложението на Съединените щати за премахване на защитата на интелектуалната собственост върху ваксините срещу Covid-19 може да помогне за решаването на кризата с пандемията. 

Тя изрази задоволство от намерението на американския президент Джо Байдън да върне Съединените щати в споразумението за климата и отправи призив към страната да се присъедини към ЕС за създаването на силен трансатлантически съюз за създаването на климатичен неутралитет до 2050 година. 
 

Източник: БНР