Кампания призовава да се осиновяват любимци, а не да се купуват

„Осиновявай, не купувай!”. С това мото приютите за кучета в София призоват хората да си вземат домашен любимец. Често без порода, но готов да дарява много любов.  Чапи е сред късметлиите, намерили дом и любов в Германия. След години борба за оцеляване из улиците на София, а след това и месеци живот в клетка.

Преди дни 22 кучета са били изведени от приютите в столицата.  За да стигнат до новите си стопани в Германия.

Кучето на президента на Ирландия стана звезда

„Интересното е, че единствените изисквания са кучетата да бъдат здрави. Изобщо нямат предпочитания да бъдат от определена порода, да бъдат малки, да бъдат големи. За тях е достойно да дадат шанс на едно възрастно куче да изкара старините си в дом, на топло, с любящо семейство.”, споделя Веселин Асенов, директор на общинско предприятие „Екоравновесие”.

Предстои още 23 четириноги да тръгнат към чужбина до края на май. Има обаче други 1800 зад решетки в София, които чакат своите хора.

Днес едно от бебетата от приюта в Сеславци ще се прибере в новия си дом с 6-годишната Ваяна.  За да имат шанс и останалите, от този приют призовават хората да ги посетят.

Арестуваха петима за отвличането на кучетата на Лейди Гага

„Отново искаме да популяризираме осиновяването на кучета от приютите, а не закупуването през интернет или нелицензирани обекти, защото по този начин стимулираме една неясна търговия с животни”, категоричен е Веселин Асенов.

Най-много си остават осиновителите от чужбина. Преди да срещнат новите си стопани, кучетата от клетки имат нужда от постоянни грижи. Над 100 са доброволците, които помагат постоянно в приютите в София. Винаги обаче има нужда от още, за да се социализират кучетата.

„Винаги би било добре все повече хора да посещават приютите, да популяризират каузите за осиновяване на кучета, така че вратите на приютите се отворени , всеки е добре дошъл”, посочва Асенов.