Разказ на една българка за живота на острова

Наричат Аруба „щастливият остров”. Едно от погалените от Господ парчета земя. В недрата му се крият злато и петрол, по плажните ивици се разхожда розово фламинго. Яхти и скутери преминават през тюркоазената водна шир. Месото от игуана е местен деликатес, шотът от скорпиони – задължително питие. Там няма светофари, а единствените стоки, които се изнасят, са алое и кокос. Всяка година задморското владение на Нидерландия приютява 800 000 туристи.

От три месеца Аруба е дом и на 22-годишната българка Антоана, която разказва за живота на мястото.

„Времето предразполага да си винаги навън. В апартамента единствено и само спя. Всичко друго се прави навън. Навсякъде се ходи бос, не съм слагала обувки може би от три месеца. Винаги времето е хубаво, винаги е топло, никой няма яке в гардероба си. Винаги е 30 градуса, без значение от месеца и дали е сутрин, или вечер”, обяснява Антоана.

По думите ѝ животът на острова е много спокоен. Споделя, че хората не бързат за никъде и да закъсняваш е нещо нормално. 

„Колежка предложи да ме разходи. Попитах я в колко часа, а тя ми каза: „Чакай ме в 9.30 на рецепцията”. Момичето си дойде спокойно, все едно нищо не е станало, с усмивка на лице и готова за приключения - в 12 часа. Тук е съвсем нормално да закъснееш с три часа. Това даже е минимумът. Много често ми се случва да планирам обаждания и срещи и хора изобщо да не се появяват. И никой на никого не се сърди, защото това е напълно нормално и е част от културата!”, добавя българката.

Останал встрани от пътя на ураганите, Аруба се намира на 17 километра от бреговете на Венецуела и е заобиколен от водите на Карибско море – най-топлото в света. Там е вечно лято и рай за гмуркачите. Но и за любителите на кулинарни приключения. 

„Най-често в ресторантите сервират прясна риба, разбира се. Но друг деликатес е супа от игуана, която на мен страшно много ми хареса. Но най-последното нещо, което пробвах, беше шот със скорпион, който трябва да се изяде цял”, каза Антоана.

Тя споделя, че най-често през уикендите с приятелите си обикаля различните плажове, тъй като в Аруба има много. Ходят да карат сърф, на партита или се гмуркат с костенурки. 

„Това за мен е единственото място, на което чакам с нетърпение, както уикенда, така и всеки понеделник. Всеки един ден тук е щастлив и силно препоръчвам на този, който има възможността, да посети поне веднъж Аруба”, призова Антоана.

За интересния начин, по който тя се озовава в Аруба гледайте във видеото.