Планирани са различни мероприятия

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата. Денят на Европа е посветен на мира и обединението. Той е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците. 

За Деня на Европа държавният глава Румен Радев присъства на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред „Дондуков” 2.

„Днес отбелязваме две важни събития, променили завинаги съдбата на Европа и света. Излишно е да ги съпоставяме и да спорим кое от тях е по-значимо. Историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента”, заяви президентът.

 

 

Премиерът в оставка Бойко Борисов също поздрави за празника. В профила си в социалните мрежи той написа, че благодарение на европейската солидарност ЕС е напът да изпрати пандемията в историята.

Днес България споделя празничния Ден на Европа с всички наши приятели от Европейския съюз, заедно с които продължаваме...

Публикувахте от Бойко Борисов в Събота, 8 май 2021 г.


​Лидерът на БСП Корнелия Нинова също поздрави във Facebook. С пост тя призовава да помним уроците на историята и да не повтаряме грешките.

Да помним уроците на историята и да не повтаряме грешките Днес е специален ден, свързал в едно Денят на победата и...

Публикувахте от Корнелия Нинова в Неделя, 9 май 2021 г.


​Денят на Европа беше отбелязан и с флашмоб в центъра на Бургас, където десетки музиканти изненадаха жителите и гостите на града.

 

 

Краят на Втората световна война - в нощта на 8 срещу 9 май 1945 г. в източното берлинско предградие Карлхорст се състои официалната церемония по подписването на акта за безусловна капитулация на нацистка Германия. Това е краят на Втората световна война в Европа. Новината за капитулацията на Германия обикаля като светкавица целия свят. В СССР тя е посрещната с особено грандиозно ликуване. Милиони хора излизат по улиците на градовете и селата в цялата страна. Москва отбелязва този ден с грандиозен салют. 

На Паметника на Незнайния воин в София Радев подчерта, че не трябва в никакъв случай да забравяме зверствата на нацизма и че наш дълг е да помним саможертвата на онези, които изправиха достойно глави в защита на човечеството.

 

 

Държавният глава и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя на Паметника на незнайния воин и отдадоха почит на всички загинали българи по време на Втората световна война.

„България има голям принос в борбата срещу нацизма - около дванадесет хиляди души по фронтовете на Втората световна война. Нека най-вече да отдадем почит на все още останалите живи наши ветерани, които и в момента продължават да ни показват какво означава себеотдаденост, жертвоготовност и патриотизъм“, заяви президентът.