Каква е историята зад неволното прекрояване на очертанията на страната

Точно като римейк на френската комедия “Нищо за деклариране”, в която една нощ белгийски граничар премества табелата с Франция, Белгия мистериозно порасна. Една забавна история, която излезе от собствените си граници, за да обиколи света.

"Преди няколко месеца си дадохме сметка, че един от граничните камъни, очертаващ границата между двете страни, е променил своето местоположение. Бил е изместен с 2 метра и 29 сантиметра. Така Белгия се оказва по-голяма за сметка на Франция. Това разбира се е добра новина за нас! Ние сме малка страна и всеки сантиметър в наша полза ни прави щастливи!", споделя Давид Лаво  -  кмет на белгийската комуна Еркелин.

Фермер прекрои границата между Франция и Белгия

Кой премести границата между Франция и Белгия? Първи за нарушението сигнализират познавачи на историята, ангажирани с мисията за проследят дали всички каменни маркировки, разположени по границата, са на своето място. 

"Граничните камъни са там от повече от 200 години. Поставени са през 1819 година, след поражението на Наполеон, за да маркират държавните граници. По онова време Белия е била Холандия, а от друга страна е било Кралство Франция", разказва кметът. 

Историята развихря въображението и на местните и на медиите. Така се ражда версията за белгийския фермер, който преместил камъка, защото му пречел да минава с трактора. Звучи забавно и често се случва, признава с усмивка кмета на Еркелин, но истината остава мистерия.

Повече гледайте във видеото