Днес у нас пристигнаха над 270 000 дози

„Има достатъчно налични количества ваксини в страната, така че „зелените коридори” да могат да продължат работа”. Това заяви пред журналисти директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. 

 

„Тази седмица имаме доставка и от четирите разрешени за употреба ваксини. На 12 май очакваме 12 000 дози от „Янсен", на 13-и - 36 000 от Moderna и 45 600 от Оксфордската ваксина”, поясни Кирилов. 

На този етап препаратът на „Янсен" няма да се използва за коридорите.

От началото на май досега са се ваксинирали около 125 000 души. Голяма част от тях са се имунизирали през „зелените коридори". 

Според директора на Агенцията по лекарствата е важно, че постигнатото като споразумение от ЕК с лидерите на държавите и компаниите производител, се случва реално. „За второто тримесечие на годината се очакват около 5,5 млн. дози. Най-голям е делът на Pfizer, около 420 000 дози се очакват и от Moderna, коментира Кирилов.

От своя страна личните лекари припомниха, че могат да ваксинират повече хора на ден от тези, които минават през „зелените коридори". Искат обаче флаконите да им бъдат доставяни на място в кабинетите.

Под въпрос остава какви количества ще могат да заявяват джипитата през електронния портал. Това зависело от наличните ваксини в РЗИ-тата, обясниха здравните власти.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК