Дърветата не могат да компенсират загубите по целия свят

От Монголия до Южна Бразилия, гори с площта на Франция са се възстановили през последните двадесет години, но не могат да компенсират загубите по целия свят, съобщи Фондация Томсън Ройтерс.

„Призрачна гора“ изникна в Ню Йорк (ВИДЕО+СНИМКИ)

Анализ на сателитни данни, извършен от екип изследователи под ръководството на Световния фонд за природата, установи, че близо 59 милиона хектара гори са възстановени след 2000 г.

Тези гори са в състояние да абсорбират 5,9 гигатона въглероден двуокис - повече от годишните емисии на САЩ, сочат данни от изследването.

"Данните показват огромния потенциал на естествения хабитат да се самовъзстановява, когато му бъде предоставена тази възможност", каза Джон Лотспайх, изпълнителен директор на коалицията екологични организации "Трилиън трийс", която стои зад изследването. "Но това не е извинение за нас да чакаме безучастно това да се случи".

Унищожаването на Амазонските гори продължава с бързи темпове

Изследването е проследило гори, които спонтанно или с малко човешка помощ са се възстановили. Според учените защитата и регенерирането на горите е по-добро решение на проблема с климатичните промени от засаждането на дървета, защото съществуващите масиви абсорбират повече от парниковите газове, като в същото време опазват дивата природа и биоразнообразието.

"Отдавна знаем, че естествената регенерация на горите често е по-евтина, по-богата на въглерод и по-добра за биоразнообразието от активното ново залесяване", каза Уилям Болдуин. Кантело, директор в британския филиал на Световния фонд за природата.

Гори с площ колкото Нидерландия са унищожени през 2020 г.

Изследването е установило, че Бразилската атлантическа гора е възстановила от 2000 г. досега близо 4,2 милиона хектара от площта си - почти, колкото територията на Нидерландия. За същия период 1,2 милиона хектара тайга се е възстановила в Северна Монголия. Другите регенерирали се гори са в Централна Африка и Канада. Отделно проучване обаче показва, че 386 милиона хектара масиви - около седем пъти повече от възстановените, са изчезнали през същия двадесетгодишен период по света. 

Източник: БТА