Компанията е обект на проверка от общо пет китайски регулаторни агенции

Лошата реклама, която беше направена на Tesla в Китай по време на автомобилното изложение в Шанхай, e навредилa на продажбите там, а това породи опасения у инвеститорите, коментира СиЕнЕн. Поводът за това са отчетените по-малко продажби на местния пазар за април - по-малко от 26 000 автомобила. Това е с 27% по-малко в сравнение с март, според данни на Китайската асоциация за леки автомобили.

Същевременно местни производители на електрически автомобили отчетоха ръст на продажбите си. Чувствителният спад при Tesla е факт след като компанията беше обект на протест по време на най-голямото автомобилно изложение в Китай в Шанхай миналия месец от собственици на коли с тази марка, оплакали се от проблеми със своите автомобили.

Компанията е обект на проверка от общо пет китайски регулаторни агенции, които поставят под въпрос качеството на произведените в Шанхай автомобили Model 3. Имаше и съобщения, че китайските военни са забранили на автомобилите Tesla да влизат в комплексите му, изразявайки опасения, че камери на борда можело да се използват за шпиониране.

Собственикът на Тесла Илън Мъск категорично отхвърли тази теория. Kомпанията спря плановете си за закупуване на земя, върху която да развие завода си в Шанхай, като се предполага, че причина за това е напрежението между САЩ и Китай. Bнocът в CAЩ нa ĸитaйcĸи eлeĸтpичecĸи ĸoли ce oблaгa c 25% митa, a пo вpeмeтo нa пpeзидeнтa Дoнaлд Tpъмп бяxa нaлoжeни и дpyги тapифи, ĸoитo пpoдължaвaт дa дeйcтвaт.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.