Цял месец морският град се тресе от скандали заради прайда

Вече цял месец Бургас се тресе от скандали в публичното пространство и в социалната мрежа. Причината- предстоящият гей парад, планиран за тази събота. Срещу него се противопоставят няколко  граждански сдружения в морския град, които настояват прайдът да бъде отменен или забранен, в противен случай организират няколко парада на хетеросексуалните по същото време и на същото място.

Изсипаха 100 килограма краставици в знак на протест срещу провеждането на гей-парад в Бургас

„Обвиниха ме в тероризъм, което е заплаха за националната сигурност. Давах обяснение в спецпрокуратурата, ДАНС и в Окръжна прокуратура. От наша страна няма нищо яростно”, каза Мартин Пенчев – представител на гражданско сдружение, което е против мероприятието.

„Единственото, което постигна организаторът г-н Милев, беше да внесе разделение в обществото и да създаде напрежение. Аз съм категоричен, че те не са били дискриминирани по никакъв начин, но сега успяха да предизвикат това напрежение”, заяви Бисер Русинов, който също е против. Той попита и откъде идва финансирането за организиране на подобен тип събития.

Разследват хомофобската акция в Пловдив

Пред NOVA организаторът Руси Милев заяви, че целта на „Бургас – прайд” е да се постигне пълно равноправие  и толерантност.

„Цялата ни общност се стреми да постигне равенство в гражданските права, образованието и свободата на словото, както и да защити хората от престъпление от омраза”, добави той и подчерта, че към общността в Бургас се проявява агресия.

Подробности гледайте във видеото.