Близо сто деца с лицеви аномалии се раждат годишно в България

"Проблемът при родените с лицева аномалия е, че при нелекуване може да има трудности в говора или слуха", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Методи Симеонов, родител на дете с вродена лицева аномалия.

Той допълни, че лечението на такова дете продължава до 18 години, а понякога и след това, държавата поема хирургическата интервенция, но самото лечение не е поето изцяло.

Според него в България лечението е на световно ниво, а в някои аспекти изпреварва постигнатото в по-развити страни.

В предаването Светослав Марков, организатор на маратона "Бягай с усмивка", заяви, че идеята за надпреварата е дошла след едно планинско бягане.

Той информира, че трасето на маратона е около 20 километра и започва от центъра на Враца, като има и подкрепителни пунктове, а времетраенето е около два часа. Средствата отиват за децата с вродени лицеви проблеми.

Датата на провеждане е 23 май, а началото е в 10 часа от площада в центъра на Враца, таксата за участие отива за децата, като допълнително могат да се дарят средства или да се закупят артикули.

Причината да се избере Врачанския Балкан е да се насладят хората на красотите на планината, плюс това ще се облагорадяват пътеките, а също трасето минава и през лобното място на Христо Ботев.

Организаторите искат да се популяризира този проблем и да се види, че той е решим, те планират инициативата да се проведе и следващата година и да се разширява.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.