Всички деца бяха евакуирани

От СДВР съобщиха, че се изяснява съпричастността на 17-годишен във връзка със злоумишлен сигнал в столичната детска градина.

В процеса на работата по изясняване на обстоятелствата, свързани с подадения към 11 часа днес злоумишлен сигнал в столична детска градина, полицаи от СДВР са задържали 17-годишен от София. Проверява се съпричастността му към случая.

Сигнал за бомба е получен в ДГ №101 "Ябълкова градина" в София, научи NOVA. Всички деца са евакуирани. Сигналът е подаден малко преди 11 часа в четвъртък. След проверка на органите на реда е установено, че сигналът е фалшив. Тепърва ще се изяснява кой и защо се е обадил с тази информация. 

 

 


На място са и зам.-кметът по образованието на София Мирослав Боршош и районният кмет Милко Младенов, съобщиха от Столичната община. 

Малко преди 11 часа, в 101 детска градина в София получават сигнал - че в сградата им има бомба. Родителите са били уведомени по телефона да вземат децата си при първа възможност.

„Разбрахме само, че има пуснат сигнал за бомба. И нищо повече. И че децата са изведени и дойдохме по най-бързия начин”, разказват родители.

Сигналът е приет от заместник директорката. Според част от персонала той може да има връзка именно с липсата на места за прием на деца в детските градини в столицата.

 

Детската градина ще остане затворена за 24 часа. При евакуацията са били изведени и 40 деца от 41-ва ясла, която се намира в непосредствена близост.

„Веднага се организирахме и докарахме автобуси, виждате, че времето  не позволява децата да стоят отвън, имаше предложение за палатки, но и там щеше да им е студено”, каза зам.-кметът по образованието Мирослав Боршош.

Няколко деца бяха преместени в друга детска градина докато родителите им дойдат. А преди 14 часа беше установено, че сигналът е фалшив. Тепърва ще се уточнява - кой и защо го е подал. 

 

 

Източник: Снимки: Глория Николова / NOVA