Най-големият длъжник дължи на хазната над 160 млн. лева

10 млрд. лв. са били отписани само за 3 години и така данъчните са се отказали да ги търсят. Освен тези средства в момента НАП се опитва да събере още близо 10 милиарда други задължения.

Седмица след рокадите в НАП и Агенция „Митници”,  служебният финансов министър Асен Василев обясни какво е състоянието на двете агенции заедно с новите им директори. Оказва се, че през последните години в НАП има сериозна дупка - средно на година данъчните са се отказвали да търсят от фирми между 2 и 3 млрд. лв. Бившата директорка Галя Димитрова обаче оспори несъбирането на парите.

Данните на НАП показват, че за периода 2017-2020 г. агенцията е пропуснала да събере 10 млрд. лева. Те са изгубени окончателно, тъй като срокът за събирането им е изтекъл по давност.  

„Това е една картина на системно несъбиране на данъчни постъпления, която е позволила да се натрупат огромни дефицити в системата, било чрез измами, било чрез избягване на плащания”, заяви Асен Василев.

Към март тази година цифрите показват още близо 10 млрд. лева, които длъжници имат да дават на НАП и давността още не е изтекла.  Рекордьорът е фирма от Кърджали, която не е платила осигуровки и данъци в размер на 160 млн. лв.

„Ако държавата не си събере постъпленията, няма как да има пари нито за пенсии, нито за здравеопазване, нито за образование”, посочи Василев.

Така събирането на задълженията и запълването на финансовата дупка става основен приоритет пред новия директор на НАП Румен Спецов.

А след обвиненията, бившата шефка на НАП Галя Димитрова отговори, че въпросните отписани 10 милиарда не е имало как да бъдат събрани.

„Те са по специално създадени схеми, така че да не могат да бъдат събрани по никакъв начин. Тук вече преминаваме към ревизии по специален ред и към съдействието на прокуратурата. Считам за изключително несправедливо да се смята, че служителите на НАП не са положили необходимите усилия за събирането на тези вземания”, каза тя.

Херо Мустафа посети НАП

Проверка в Българската банка за развитие заради отпуснати кредити

НАП започва и още една проверка. Оказва се, че през миналата година частни компании са получили публични средства в размер на 15,8 млрд. лв. Наблюдава се концентрация - 7 фирми са взели общо 3,4 млрд. лв. Имената им обаче не бяха съобщени, нито дали са свързани с политически кръгове.

„Политически анализ, кръгове и т.н. не е в прерогатива на Министерство на финансите и НАП. В прерогатива на Министерство на финансите и на НАП е да проверят дали всичко е редовно по тези плащания”, заяви Асен Василев.

За служителите в Агенция „Митници” също ще има промени. Целта – превенция на корупцията. „Ще минават проверка, която ще сравнява техните доходи с имотното им състояние и влоговете. За целта те ще подписват декларация, с която се отказват от банковата тайна в български и чужди банкови институции”, каза още Василев.

От агенцията отчитат спад в приходите от акцизи от началото на годината. Неизпълнението до април е над 67 млн. лв.