България също осъди случилото се

Продължава скандалът около приземения самолет в Минск и ареста на беларуския опозиционен журналист Роман Протасевич. Авиокомпании спряха полетите си от и до страната. Евролидерите се обединиха около санкции срещу Беларус.

България осъди случилото се и извика на разговор посланикът на Беларус в София. А от Брюксел президентът Румен Радев определи действията на Беларус като заплаха за безопасността.

Тази сутрин посланикът на Беларус у нас - Александър Лукашевич, е бил извикан за спешна среща с дипломатите ни, за да обясни „безпрецедентния акт на насилствено приземяване на граждански полет на 23-ти май". Страната ни е призовала многократно за незабавното освобождаване на арестувания журналист. А външният ни министър Светлан Стоев определи станалото като „въздушно пиратство".

Поискаха обяснения от беларуския посланик у нас заради скандала със самолета

Принудителното кацане на самолета в Минск е прецедент с тежки последствия, според служебния външен министър.

„За първи път се случва такова нещо - това е въздушно пиратство, което аз не знам дали ние си даваме сметка до какви измерения може да стигне”, коментира Светлан Стоев.

Случилото се повдигало въпроса и за защитата на личните данни на пътниците.

„Как се получават тези лични данни, по какъв начин се предоставят на съответните служби, кой има право да разполага с тях и съответно, ако това се превърне в една практика, аз мисля, че ни сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт”, коментира Стоев.

Остър коментар дойде и от президента Румен Радев, който участва в заседание на европейските лидери в Брюксел. Отклоняването на самолета се превърна в основна тема и за Европа.

Радев: Не може да прихващаш самолет, защото имаш политически противник на борда

„Всички лидери категорично осъдихме действията на Беларус по отвличането и принудителното кацане на самолета”, каза Румен Радев. „Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да кацне, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е категорично недопустимо”, каза още президентът.

Позицията му е била изразена в Съвета на Европейския съюз, на който беше приета обща декларация срещу Беларус. Радев съобщи, че все още няма официална информация как е станало прихващането.

„Начинът на прихващане зависи по какъв способ става и по чие нареждане и най-вече как се ръководи и дали се спазват правилата за безопасност”, каза президентът Радев.

Първоначалната информация за български гражданин на борда на самолета е подадена от литовска страна, но никога не е излизала официално от ведомството, заяви служебният министър.

„Помолихме нашето посолство във Варшава да провери дали и кой е този пътник, впоследствие се оказа, че е нямало български пътник на самолета”, заяви Светлан Стоев.

А след срещата с посланика на Беларус, от външното ни министерство съобщиха, че обясненията му не са приети като основателни от българска страна.

Дипломатите ни ще поискат незабавно разследване на инцидента от Международната организация за гражданска авиация.

Късно снощи европейските лидери приеха декларация, с която налагат нови санкции на Беларус. Междувременно световни авиокомпании обявиха, че спират да летят над територията на страната от съображения за сигурност.

А в опит да потуши напрежението, Минск разпространи запис с арестувания журналист Роман Протасевич.

На заседание, продължило до малките часове на нощта, лидерите забраниха достъп до въздушното пространство на общността на беларуските авиолинии. Европейските авиокомпании също няма да летят над Беларус .

„Беларус използва контрола върху въздушното си пространство, за да извърши акт на държавно отвличане, затова безопасността и сигурността на полетите през беларуското въздушно пространство не може да бъде гарантирана”, заяви Урсула фон дер Лайен.

Европейският съюз ще приеме мерки да забрани прелитането през европейското въздушно пространство и ще забрани достъп до европейски летища на беларуски самолети.

„Това е заплаха срещу сигурността на гражданската авиация. Това е заплаха срещу международната сигурност”, заяви Шарл Мишел, президент на Европейския съюз.

Остра реакция дойде и от НАТО.

„Принудителното приземяване на пътнически полет от Беларус беше опасно и неприемливо. Това е държавно отвличане и показва как режимът в Минск атакува основните демократични права и потиска свободата на изразяване и независимите медии. Приветствам допълнителните мерки, договорени от Европейския съюз”, каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Редица авикомпании вече започнаха сами да обявяват, че спират полетите над Беларус от съображения за сигурност. Междувременно лидерите на Евросъюза поискаха незабавното освобождаване на журналиста Роман Протасевич и приятелката му София Сапега. В същото време Минск  пусна запис на арестувания репортер. 

Европейският съвет подкрепи нови санкции срещу Беларус

„Мога да потвърдя, че нямам здравословни проблеми, включително сърдечни или на други органи. Полицейските служители се отнасят добре и съобразно закона. Продължавам да сътруднича с разследването и да давам показания за организирането на масовите протести в Минск”, каза Роман Протасевич.

Беларуски опозиционери обаче критикуваха видеото и допуснаха, че журналистът е бил подложен на натиск, за да признае, че е извършил нещо нередно. Баща му пък изрази опасения, че може да бъде подложен на мъчения.  

„Мисля, че е бил принуден. Това не са негови думи. Това не е неговата интонация, той се държи много резервирано и както виждате, е нервен. Вероятно носът му е счупен, защото формата му е различна и има много пудра, а на лявата си страна има нещо мазно”, коментира Дмитри Протасевич.

В същото време Беларус изгони посланика на Латвия и други дипломати, след като беларуското национално знаме беше заменено с червено-бял флаг, използван от опозицията. Латвия отговори, като също изгони дипломатите на Минск.

Информация: Ивомира Пехливанова, Антоанета Николова