Евролидерите се договориха документът да влезе в сила от 1-ви юли

Все по-малко българи се имунизират срещу коронавирус. Това отчитат от националния ваксинационен щаб. Надеждата е, интересът да се възвърне с въвеждането на европейския цифров сертификат за пътуване. Вчера евролидерите се договориха документът да влезе в сила от 1-ви юли, но готова ли е страната ни и какво на практика означава това?

Няколко са точките, по които страната ни предстои да вземе решение в следващите дни. Едно от тях е кои ваксини ще се признават в сертификата - ЕС даде възможност препаратите да са и извън одобрените от ЕМА. Освен това всяка държава ще преценява за какъв период от време да е валиден документът, тъй като няма единодушно научно становище колко трае имунитетът след ваксина. И още едно решение – дали неваксинираните да получават сертификат на база PCR или антигенен тест и дали той да е направен 48 или 72 часа преди пътуването.

Актуализират протокола за лечение на COVID-19 до края на юни

Стойчо Пенчев вече има две дози на ваксина срещу COVID- 19. За мечтаното от него пътуване обаче новият сертификат няма да е от полза. “Аз сега искам да отида при дъщеря си в Англия, защото имам внуче на 8 месеца и още не съм го виждал”, споделя той.

Надеждата му е Брюксел да договори споразумения за валидност на сертификата и в държави извън евросъюза - като Великобритания: „Не мога да отида там, без да имам карантина - 10 дни карантина и два PCR теста”.

Такива преговори тепърва предстоят.  На дневен ред обаче за момента са други приоритети, заявиха от EK.

 “Сега държавите-членки имат ключовата и неотложна задача да гарантират, че техните национални здравни системи са захранени с информация за здравния статус на гражданите, така че сертификатът да може да бъде издаден”, посочи Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Евролидерите одобриха цифровия сертификат за ваксинирани (ВИДЕО)

Според ексерти от ваксинационния щаб онлайн портала за имунизации, с който страната ни вече разполага ще ни позволи да бъдем сред първите подали данните.

„Електронното досие, както сами видяхте, то се гради в България. Има направена система, която работи добре. Ще ни бъде по-лесно”, категоричен е д-р Николай Брънзалов, член на Националния ваксинационен щаб.

Политическо обаче остава решението ще имат ли право на сертификат български граждани, имунизирани с различни от одобрените в Евросъюза препарати. „Досега сме се съобразявали с това, което ЕМА е решила и мисля, че така ще продължим”, подчерта д-р Брънзалов.

Откога влиза в сила европейският здравен сертификат (ВИДЕО)

Според адвокати по медицинско право обаче България трябва да признае всички налични ваксини.

„С оглед на множеството казуси на български граждани, които живеят в трети страни и са ваксинирани - било с китайска, било с руска, ги поставя в едно неравнопоставено положение”, заяви д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Всяка страна ще решава и колко дълго ще е валиден сертификатът. Ясен за момента е само срокът за преболедувалите коронавирус – документът им ще важи 180 дни и ще започва от 11-тия ден на първия положителен тест. „Спорна е малко хипотезата въз основа на какви медицински доказателства се приемат тези срокове”, допълва адвокатът.

Ако се наложи реваксинация есента - при нова вълна на заразата, е възможно сертификатите, издадени през лятото да имат твърде кратък период на валидност, смятат още експертите.