Френското правителство обяви план на стойност 7.2 млрд. евро за развиване на производството и употребата на водород

Неведнъж Айфеловата кула е била осветявана светлини благодарение на прожектори, захранвани от водороден генератор. Светлинното шоу популяризира производството и употребата на водород като алтернативен и чист източник на енергия. Красиви илюминации през нощта не са нова гледка за Айфеловата кула в Париж, но сега за пръв път тя бе осветена от прожектори, захранвани от водород. В продължение на 3.30 минути светлини и лазери в различни цветове танцуваха по фасадата на архитектурния паметник благодарение на електроенергия, осигурена от водороден генератор.

„Обикновено такъв вид събития изискват дизелови генератори. Тук използваме водороден генератор, електро-водороден генетарор, който доставя електроенергията. Същият бе използван за осигуряване на енергията, необходима за задвижване на прожекторите, които осветяват Айфеловата кула", това обясни електроинженерът Викториен Ерусар.

Компанията производител твърди, че нейният генератор е сертифициран за възобновяема енергия и не отделя емисии парникови газове. Фирмата е основана от Ерусар, който плава около света с лодката „Енерджи Обзървър“, задвижвана от водород и възобновяеми източници като вятърната и слънчевата енергия.

Сега плавателният съд се е върнал в Париж, където е кръстен през 2017 г, и е пренесъл временна изложба на водородни технологии, разположена под Айфеловата кула. В нея големи транспортни компании като „Тойота“, „Алстом“ и „Еърбъс“ показват свои продукти.

През септември 2020 г. френското правителство обяви план на стойност 7.2 млрд. евро за развиване на производството и употребата на водород. Той бе рекламиран като стъпка към намаляване на емисиите парникови газове, произвеждани от Франция.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.