Той бе утвърден със заповед на здравния министър

Със своя заповед министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров утвърди образците за Европейския цифров сертификат за ваксинация срещу COVID-19.

Той се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената имунизация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина.

Ваксинираните лица ще могат да свалят своя дигитален сертификат в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система - ТУК

България е готова за Европейския сертификат за ваксинация

Вижте заповедта:

 

Междувременно стана ясно, че България е готова да въведе новия ваксинационен сертификат. Той ще влезе в сила от 1 юли, а дотогава ще действа този, който се издава сега от личните лекари и пунктовете за ваксинация. От „Информационно обслужване“ са готови с тестовете на системата, за да могат веднага, щом дойде срокът, да преиздадат автоматично наличните сертификати. Старите ще продължат да действат до 12 август у нас.

„Свободното придвижване на хора е голямо европейско постижение и затова е толкова важно да се демонстрира, че след коронакризата отново можем да гарантираме безпроблемното движение на гражданите”, каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Принципът на получаване ще бъде същият, а от Ваксинационния щаб у нас поясняват, че разликите ще са незначителни.

„Баркодът ще бъде друг, за да бъде еднакъв във всички държави”, каза д-р Николай Брънзалов, член на Ваксинационния щаб.

Работи се и по създаване на мобилно приложение, което ще показва сертификата директно на екрана. Всичко това обаче - от началото на юни, когато системата у нас стартира. 

„Работи се сериозно и аз съм убеден, че ще се влезе в сроковете”, каза Брънзалов.

Практиката при д-р Брънзалов показва, че хората взимат сертификата си, дори да знаят, че няма да им трябва.