Актьорската гилдия в готовност да поиска оставката на служебния министър

Политическите престрелки с отражение и в културния сектор. Част от актьорската гилдия заяви готовност да поиска оставката на служебния министър на културата Велислав Минеков.  Причината – изказване в ефира на NOVA, в което Минеков заяви, че обмисля спиране на дейността на „предприятия с големи задължения”.

Минеков: Случилото се в Министерството на културата през годините е ужасяващо

Думите на проф. Минеков разтревожиха част от актьорската гилдия и особено театрите, които имат по-големи задължения. Това са най-вече тези в по-малките градове. Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев дори заяви, че е имал запитване от колеги дали да събират подписка за искане на оставката на министъра. Повод за притеснение обаче няма. Пред NOVA проф. Минеков изясни, че категорично няма да предлага затваряне на театри. По думите му това тълкуване на изказването е дошло от политическите му опоненти.

„Решението е чудовищно, много съжалявам за този термин. Решението е да спра тези предприятия, които носят загуби”, заяви в ефира на „Събуди се” в събота Минеков.

 Тези думи на служебният министър на културата разтревожиха гилдията на артистите, които се притесниха дали след дългата пандемия няма да се стигне до ново затваряне. Благоевградският театър е един от тези, които са в дългове от години. Но в последно време се развива успешно. И според директорката спиране на дейността не е вариант.

Ще се стигне ли до затваряне на театри заради натрупани загуби

„Със сигурност има нужда от повече финансиране, но трябва и методиката да се промени, защото не може театри в градове с различен брой население да се финансират по един и същи начин”, смята Маргарита Мачева.

„Не трябва да има притеснение, не мисля, че някой ще си позволи да затвори културни институции в това така или иначе уплашено, настръхнало време”, добави  Цветан Николов.

„Аз не съм дошъл тука да воювам, тук съм, за да защитя и успокоя колегите си, че такова нещо няма да се случи. Най-малкото, защото странно как проф. Минеков, който е професор на изкуството, не намери вярната дума – „културни институции”, а нарече театрите „предприятия”, заяви Христо Мутафчиев.

„Имайте предвид, че аз се подготвям, и то доста неприятно, за интервюта. И през изминалата вечер се бях подготвил точно как да се случи, какво да кажа и нямаше нищо случайно, дори и в термина предприятия, който да бъде достатъчно взривоопасен. Това, в което бях преведен и ми бяха сложени в устата думите, които не съм казал, че ще затварям театри и опери, не е вярно. Това не е и възможно, даже и да го пожелая.Така, че това са комичните усилия на онази отиваща си партия. Използват своите медии, за да могат да врагуват с всеки един в служебното правителство”, обясни проф. Минеков.

Проверки в министерството на културата заради възможни финансови нарушения

Според хората от гилдията обаче враждата между различните политическия партии не трябва да се отразява на сектора.

„Трябва да има и стратегия, трябва да седнат всички на една маса, да си подадат ръце, да няма мои и твои, да няма колеги роднини и просто да помислим какво искаме да оставим на нашите деца”, категоричен е Николов.

До края на седмицата служебният министър ще проведе среща с представители на сектора. Проф. Минеков заяви, че ще настоява за повече пари за култура в следващите години. Говори се и за отмяна на ограниченията за публика от 50%