Държавният глава добави, че през юни ограничението за напускане на дома ще бъде от 22:00 до 05:00 часа

Турция очаква да разработи собствена ваксина срещу новия коронавирус до края на 2021 г.. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в телевизионно обръщение след заседание на кабинета на министрите на републиката, предава „Анадолската агенция“, цитирана от „Фокус“ .

Държавният глава също така обяви облекчаването на редица ограничителни мерки, въведени от властите като част от борбата срещу разпространението на COVID-19. По думите му от утре кафенетата, ресторантите, чайните, увеселителните паркове и подобни места ще могат да работят от 7 до 21 часа, с изключение на неделя. 

Държавният глава добави, че през юни ограничението за напускане на дома в Турция ще бъде в сила от 22:00 до 05:00 часа през делничните и съботните дни.

Пътуваме до Турция без PCR тест при определени условия

Пълно неделно блокиране ще остане в сила. Преди това ограниченията включваха комендантски час в делничните дни от 21:00 до 5:00 ч. и забрана за излизане през почивните дни от 21:00 ч. в петък до 5:00 ч. в понеделник.

Разрешени са сватбени церемонии на закрито и на открито, при спазване на подходящи предпазни мерки, каза президентът Ердоган. Държавният глава заяви, че мерките, предприети по-рано от правителството, са постигнали целта си, тъй като е регистриран относителен спад в броя на заразените и смъртните случаи.

Сигнал за бомба в самолет на летище в Турция

Той добави, че по-нататъшното облекчаване на ограниченията зависи от епидемиологичната ситуация в страната, както и от темпото на процеса на ваксинация. Според него властите възнамеряват да доставят в Турция през юни „максимално възможното“ количество предварително поръчани ваксини от Pfizer, Sinovac и „Спутник V“, като гарантират тяхното „ранно използване“.

„Ще направим всичко възможно юни да стане месеца на „ваксинационна мобилизация“, каза той.