По-рано демонстранти окупираха кабинета на главния прокурор

Акция на прокуратурата срещу висш полицай събуди с нова сила протеста срещу Иван Гешев. Още по обяд недоволни се събраха пред съдебната палата и по-късно щурмуваха вътре кабинета на главния прокурор с искане за оставка. Този протест беше организиран от „Изправи се! Мутри вън!”, а около 19 часа започна втори протест на "Правосъдие за всеки", подкрепен от „Демократична България”. По-късно той прерасна в шествие, което спря пред сградата на Висшия съдебен съвет. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

До ескалацията се стигна след обиск и обвинение срещу полицейски шеф, който е бил член на комисията, която проверява подслушванията. Последваха и остри реакции от кабинета, и от политически сили.

Протестиращите, които нахлуха в Съдебната палата около обяд, в продължение на часове скандираха „Оставка” пред кабинета на Иван Гешев и поискаха среща с него. До такава не се стигна и в 17 часа, когато приключва работното време на Съдебната палата -  охраната помоли всички да напуснат.

Гешев кани Рашков на работна среща

Недоволството беше провокирано от интервю на силовия министър Бойко Рашков, който заяви, че прокуратурата респектира полицаи и агенти на ДАНС, за да осуети проверка по скандала с подслушването.

Кротко, с лепене на слогани на стълбите пред Съдебната палата започна протестът „Да си върнем демокрацията отново“, организиран от „Изправи се!Мутри вън!“. Точно в 12 със сирени в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.  Малко след началото протестиращите решиха да щурмуват Съдебната палата, но COVID мерките образуваха опашки на входа. Малко след това протестиращите щурмуваха кабинета на главния прокурор с искане за неговата оставка. И да я получат след лична среща с него. В ролята на говорител влезе бившият агент от ДАНС Росен Миленов.

„Целият български народ знае какво прави Гешев от началото на мандата му и е голям ербап , нека излезе да се срещне с хората”, заяви Росен Миленов, бивш служител на ДАНС.

Протест пред Съдебната палата в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пред кабинета на главния прокурор се появи и организатора на протеста във Facebook Светослав Трайков.  На протеста беше и Румяна Ченалова, бивш съдия, подсъдима за длъжностно престъпление и известна със записите си, в които обсъжда кой как се "опрасква" в съдебната система.

Основната причина за недоволството на протестиращите е интервю пред сайта Bird.bg, в което силовият министър Бойко Рашков обяснява, че прокуратурата се опитва чрез привикване на полицейски шефове и този на ДАНС да осуети проверката за подслушванията на политици от службите.

„Информацията е, че хора, които са членове на групата, която е създадена от г-н Рашков за разследване на сигнали, вчера по някакви ДП е нахлувал в кабинетите им и ги е водила на разпит. За нас това е абсолютна намеса в работата на МВР. Очевидно бухалката на прокурора иска да замаже и да попречи на тази проверка  - гражданите искат отговори. Искаме да знаем дали сме подслушвани или не”, заяви Светослав Трайков, организатор на протеста, "Изправи се!Мутри вън!".

Главният прокурор се срещна с новите началници на ДАНС и ГДБОП

Рашков казва в интервюто си, че новите шефове на ДАНС и ГДБОП са били викани на разпит в следствието. По време на протеста прокуратурата пусна имейли, в които разказа и със снимков материал, че главният прокурор се е срещнал и с двамата. По тяхно желание.

„Не. Абсолютно не вярвам на нито една дума , която е казана от прокуратурата, защото са показали, че работят само политически поръчки”, допълни Трайков.

В района на Съдебната палата имаше засилено полицейско присъствие заради продължаващия протест.