Служебният министър е разпоредил проверки в търговски дружества на ведомството

Обвинения за злоупотреби и във военния ресор. Според служебния министър Георги Панайотов военното министерството е кредитирало частни фирми с бюджетни средства. По думите на Панайотов това е ставало с възлагането на обществени поръчки на определени дружества, без да е извършена пазарна проверка. Бившият министър Красимир Каракачанов пък обвини настоящия в лъжа.

ПРОВЕРКА В "АВТОМАГИСТРАЛИ": От 84 обекта е изпълнен само един (ВИДЕО)

Георги Панайотов се усъмни в работата на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната”, чрез която са възлагани обществени поръчки.

„Става въпрос, че поръчките, които са възлагани, над 90% от тях, са възлагани по директен начин – не е имало търг, не е имало конкурс. И не е направено пазарно проучване”, заяви Георги Панайотов.

Той атакува бившия министър и по линия на закупените през 2020 година два военни кораби за близо 1 милиард лева.

„Това, което аз лично като гражданин не знаех, може би вие сте го знаели, е, че корабите са закупени, но без боеприпаси. Беше ми обяснено, че това е един нормален процес и че така се прави”, заяви Георги Панайотов.

Атака иска оставката на военния министър Панайотов

Самите боеприпаси щели да струват между 500 милиона и 1 милиард лева на данъкоплатците. Обвинения и на тема „Автомобили”. Служебният министър на отбраната отбеляза, че е спрял обществена поръчка за закупуването на две луксозни лимузини, направена отново от предишния състав на министерството, под ръководството на Красимир Каракачанов.

„Аз съм спрял поръчката за двете лимузини, защото според мен не е редно и не е нормално да се купуват лимузини в това министерство”, заяви Панайотов.

ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ НА ЗАГУБА: И Фондът на фондовете работил на минус

Отговорът не закъсня.

„Препоръчвам му да се качи на автомобила, на който се возих аз 4 години, производство 1996 година. Защото е лесно да се возиш на автомобил на НСО – да те охраняват и обслужват”, заяви Каракачанов.

Той отхвърли и обвиненията на тема обществени поръчки.

„Ще отговоря много просто – нека да чете закона, по който са възлагани нещата. Да чете и да каже кое е незаконното в тази процедура. И не е вярно, че не е правена предварителна проверка, има няколко дирекции в министерството, които с това се занимават”, заяви още Каракачанов.

Служебният министър съобщи и че е назначена проверка заради инцидента край базата в Чешнегирово. На 11 май американски военни нахлуха по погрешка в производствен цех и насочиха оръжия срещу работниците. Двама служители на военна полиция са знаели за ситуацията, но не са докладвали.

А междувременно имаше нов инцидент по време на учение в същата база. Курсант е пострадал тежко, след като заедно с други военни оказвал помощ на парашутист, паднал върху дърво.

„И при изпълнението на тази задача един клон от дървото се чупи и го удря по главата. И той получава тежка черепно-мозъчна травма”, обясни Панайотов.

Курсантът е опериран по спешност в Пловдив с опасност за живота.