Говорят д-р Гергана Гешанова и пулмологът д-р София Ангелова

„Реши и се откажи“ е мотото на тазгодишния ден без тютюнопушене. 

"През 1996 година създадохме първия групов петдневен план за отказване от тютюнопушене. У нас напоследък се отчита повишаване на тютюнопушенето, за разлика от останалия свят, където тенденцията е да намалява. Целта е децата да не знаят какво е тютюнопушене", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS д-р Гергана Гешанова, председател на "Коалиция за живот без тютюнев дим".

Тя информира, че България е една от малкото страни, в която все още има външни реклами, включително и на цигари. За нея най-ефективно средство за намаляване на пушечите е цената на цигарите, която в други страни е много висока.

Д-р Гешанова припомни, че всеки орган в човешкото тяло страда от пушенето, а улесняването на процеса за отказване е замяна от вредните навиците със здравословни и препоръча хранене с пресни зеленчуци и плодове за сметка на тежки и мазни меса.

В предаването пулмологът д-р София Ангелова информира за методи, с които да се откажат цигарите. Тя подчерта, че отказването от тютюнопушенето е победа и нейното постигане зависи само от пушача и магическа пръчка няма.

Д-р Ангелова заяви, че е нужно да се постигне стимулиране на организма с допамин, който се отделя при тютюнопушене и други зависимости, без цигарен дим. Алтернативен метод е иглолечението, като се стимулира точка в човешкото тяло чрез игла, за да се отдели споменатият допамин. За електронните цигари лекарят смята, че също не са полезни за човешкия организъм.

"Никога не е късно да откажете цигарите", заключи д-р София Ангелова.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.