Тогава стотици привърженици на Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса

Доклад на американския Сенат разкрива сериозни провали по време на щурма на Капитолия на 6 януари. Грешките преди бурната атака са правителствени, военни и полицейски, включително провал на много разузнавателни агенции и липса на обучение и подготовка на служителите от полицията на Капитолия, които бързо бяха надвити от размирниците, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Разпространеният днес сенатски доклад е първото, а може и да остане последното общо разглеждане от двете партии на случилото се на 6 януари. Тогава стотици привърженици на бившия президент Доналд Тръмп успяха да си пробият път през линиите за сигурност и да нахлуят в Капитолия, прекъсвайки утвърждаването на изборната победа на президента Джо Байдън.
Докладът включва нови подробности за полицаите на първа линия, получили изгаряния от химикали, мозъчни травми и счупвания. Полицаите разказали на сенаторите, че са били оставени без ръководни указания, когато командните системи излезли от строя.

Националната гвардия е изпратена във Вашингтон (ВИДЕО+СНИМКИ)

В доклада се препоръчват незабавни промени, така че полицията на Капитолия да получи повече правомощия, да се гарантира по-добро планиране и екипиране за служителите на реда и да се оптимизира събирането на разузнавателни данни от федералните агенции.
Като доклад, изготвен съвместно от демократи и републиканци, документът не задълбава в първопричината за атаката, включително в ролята на Тръмп, призовал през този ден привържениците си "да се сражават с всички сили", за да преобърнат изборното му поражение.

Докладът не квалифицира атаката като бунт, въпреки че беше такава, посочва АП. Той се появява две седмици след като републиканците блокираха създаването на двупартийна независима комисия, която да разследва бунта по-обхватно.

Щетите в Капитолия след щурма (ГАЛЕРИЯ)

През май камарата на представителите гласува да бъде създадена комисия по модела на онази, разследвала преди две десетилетия терористичните атаки на 11 септември. Сенатът обаче не успя да събере 60 гласа, нужни за придвижване по-нататък, тъй като много републиканци изтъкнаха, че сенатският доклад е достатъчен.

ДЕМОКРАЦИЯ ПОД ОБСАДА: Светът осъди безпрецедентния бунт в САЩ (ОБЗОР)

Докладът препоръчва създаване на консолидирано разузнавателно звено като част от полицията в Капитолия, след масови провали на агенции, които не предвидиха атаката, въпреки че бунтовниците открито я планираха в интернет.

Сенаторите критикуват също ФБР и Министерството на вътрешната сигурност, че са омаловажили онлайн заплахите и не са издавали официални разузнавателни бюлетини, които да подпомогнат плана на служителите на реда.

Щурмът на Капитолия в снимки

По време на атаката полицията в Капитолия е пострадала от множество сривове - лошо разузнаване, лошо планиране, негодна екипировка и липса на ръководство, се казва в доклада.
Полицейската система за управление при инциденти "е излязла от строя по време на атаката", оставяйки полицаите на първа линия без заповеди. Не е имало командващи офицери, а някои висши офицери са се сражавали вместо да дават заповеди.

ДЕМОКРАЦИЯ ПОД ОБСАДА: Светът осъди безпрецедентния бунт в САЩ (ОБЗОР)

Същевременно сенаторите отдават дължимото на смелостта на полицаите. Те отбелязват и думите, които им казал служител на реда, че вътре в сградата полицаите са се държали възхитително и героично и въпреки превъзхождащите ги сили на бунтовниците са преминали в нападение и са си върнали Капитолия.

Доклад за нападението на Капитолия: Полицията не беше подготвена

CNN: Атака срещу демокрацията

Източник: БТА