Добавките към пенсиите ще се изплаща до края на мандата на служебното правителство

„В момента, в който институциите имат готовност да обявят лицата в списъка по "Магнитски", той ще стане достояние на обществеността. Този списък е динамичен и постоянната работна група ще има задачата непрекъснато да анализира хората в него и свързаността им с други”. Това заяви в студиото на "Здравей, България" вицепремиерът и министър на социалната политика Гълъб Донев.

В същото време лицата, които са прекратили свързаността си, ще бъдат изключвани от този списък, добави той.

„Основната цел на публикуването му е да защити държавните предприятия и дружества”, каза още вицепремиерът.

За пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев

„Действително той е изключителен професионалист в своята област. Климатът, който е създаден в Центъра по заразни и паразитни болести, говори за един човек, който достойно е извървял своя професионален път. Всички български граждани помнят и знаят неговото присъствие при различни епидемии. Тук категорично не става въпрос за разчистване на сметки и "калинки". Проф. Кантарджиев не може да бъде поставян в такъв списък", категоричен бе Донев.

 

 

За добавката от 50 лв. за пенсионерите

„Тя няма да бъде прекратена и пенсионерите могат да бъдат спокойни. Ние я приемаме като един добър стимул и инструмент за повишаване на потреблението. То пък помага на бизнеса и икономиката. Мога със сигурност да кажа, че докато служебното правителство управлява, тази добавка ще бъде изплащана”, заяви вицепремиерът Донев.

Той коментира и решението за увеличение на пенсиите с 5% и обясни, че тези, които няма да го получат, са хората, чиито пенсии са били вече увеличени от 1 януари.

Какви са мерките за спасяване на икономиката?

„Няма да повтарям мантрата, че пари в бюджета няма, защото актуализацията не се случи. Този допълнителен инструмент, който ще бъде пуснат на пазара, е един вид програма за възстановяване на нормалното развитие на икономиката. Това са т.нар. нисколихвени кредити. Първата година няма да се плаща нито главница, нито лихва. Срокът за връщането също е дълъг – 7 години”, обясни Донев.

Безработицата

„Нивата на заетост и на безработица се връщат към тези отпреди кризата. Докладите се изготвят на ежедневна база. Безработицата е под 5,6%, което е добър знак, че икономиката започва да се възстановява”, заяви вицепремиерът.

Целия разговор гледайте във видеото