Как се стигна до сблъсък между контрольори и пътник

Шумна разправия на автобусна спирка в София. Случаен минувач вижда как контрольор сваля нередовен пътник от градския транспорт и го задържа против волята му. Заснема случката помежду им и подава сигнал до NOVA.

„Контрольори по редовността на пътниците извършват проверка. Контрольорката попада в ситуация, където нередовен пътник ѝ нанася рана, чрез ухапване”, обясни Станислав Станков от Центъра за градска мобилност. 

С КРАК В ГЛАВАТА: Шофьор рита и блъска жена на пътя (ВИДЕО)

Униформените свалят нередовния пътник от автобуса. Саморазправата обаче продължава и на спирката пред гара „Подуяне”. Мъж се оказва случаен свидетел на скандала и го заснема. 

 

 

Ако сте нередовен пътник и бъдете свален от градския транспорт, въпросът е какви са правата и какви задълженията на санкциониращите органи. Екип на NOVA потърси експертното мнение на адвокат Жанет Желязкова.

„Няма право да упражнява такова задържане – то е вменено единствено и само на органите на полицията”, обясни тя.

АГРЕСИЯ НА ПЪТЯ: Шофьор се сби с мотористи в София (ВИДЕО)

Въпреки това, нередовният пътник е задържан, за да не се измъкне преди да пристигнат униформените. Без присъствието на полицай, контрольорите нямат право и да вземат личните данни на жената без билет.

„Оттук насетне се надяваме на добрата воля и съвест на самите граждани”, каза Желязкова.

Служителката от Центъра за градска мобилност ще потърси правата си по съдебен ред.

„Тъй като се касае за длъжностно лице, наказанието е до една година лишаване от свобода или пробация”, добави адвокатът.

По случая тече проверка.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.