Шествието ще се проведе за 14 поредна година

Часове ни делят от „София Прайд” - шествие, което за 14-а поредна година ще изпълни улиците на столицата. Организаторите го описват като най-голямото събитие в подкрепа на човешките права в България. За противниците му обаче това е акт,  демонстриращ духовна и телесна зависимост от греха.

„София Прайд” 2008 година - първият в България. На улицата излизат 100-150 души. Почти толкова, колкото по-късно полицията арестува заради агресия към шестващите. 88 привърженици на националистически групировки са отведени от полицията.

Извън закона ли са двойките, които съжителстват без брак?

„София Прайд” 2009 година. По бул. „Васил Левски” минават двойно повече хора – над 300. Следващите няколко години присъстващите се умножават по три. Появяват се лица като Елза Парини. Сред привържениците се открояват и политици.

През 2011 г. - Паметникът на съветската армия осъмва с войниците нарисувани като супергерои. Организаторите на прайда не са инициатори, но пък добавят знамето си и снимката обикаля световните медии.

През 2012 г. парадът формулира кауза - законодателни промени в Наказателния кодекс, касаещи престъпленията от омраза срещу нехетеросексуалните българи. От сцената, пред 1 500 души, се изказват посланикът на Великобритания и германски политик. Колкото повече „София прайд” се утвърждава, толкова повече врагове привлича.

Напрежение заради Бургас прайд и контрамитинг (ВИДЕО+СНИМКИ)

Следват години, в които редом с това шествие винаги има контра шествие, организирано от националистически организации. Това става традиция. Чуват се настойчиви искания „София Прайд” да бъде забранен. И всяка година този спор влиза в телевизионните студиа.

През 2019-а година посланието на шествието е „Не давай власт на омразата!”. Надсловът на контрашествието е „Да запазим децата от разврата!”. Тази година през април в центъра на Бургас демонстранти се заканиха да изсипят 100 килограма краставици в знак на протест срещу състоялия се по-късно „Бургас Прайд“.

Докато всичко това се случва, в рамките на 13 години от първия парад, участниците са се увеличили от 100 на повече от 1 500. Какво ще добави към историята и тазгодишния прайд, предстои да разберем.

„В България нашият прайд има две послания - едното е политическото. В много страни в Европа вече са узаконили еднополовите бракове. В Холандия това се е случило през 2001 г. Ние вървим 20 години назад. Социалното послание е да помогнем на подрастващите подобни на нас да приемат себе си”, каза в студиото на „Събуди се” драг кралицата Дженифър Бенедикшън.  

„Повечето против парада са едни родителски организации, които не са малко. Ние няколкохиляди години се опитваме да запазим чистотата на брака, на семейството и на децата. Това, което се опитва да направи прайдът и организациите в Европа, връщайки хомосексуалните бракове, е да ни върнат във времената на Содом и Гомор”, е позицията на отец Силвестър.