Хората на възраст между 18 и 65 години, които пристигат за Хадж трябва да бъдат имунизирани поне с една доза ваксина

Властите в Саудитска Арабия и тази година наложиха ограничения при посещенията на най-голямото мюсюлманско поклонение в света - това в светите места Мека и Медина . В него ще бъдат допуснати до 60 хиляди души. Министърът на здравеопазването Тауфик ал Рабия уточни:

"Хората на възраст между 18 и 65 години, които пристигат за Хадж трябва да бъдат имунизирани поне с една доза ваксина, като от поставянето ѝ са изминали не по-малко от две седмици или да имат имунитет след възстановяване от заболяването. Мярката се налага, за да се гарантира безопасността на поклонниците".

Впечатляващи кадри от празната джамия в Мека

Ще се признават само одобрените ваксини на "Пфайзър", "Астра Зенека", "Модерна" и "Джонсън и Джонсън". Няма да бъдат допускани поклонници от чужбина, посочи Ал Рабия:

"Въпреки наличието на ваксини, все още има неизвестни около вируса, а в някои страни броят на случаите с COVID-19 е висок. Предизвикателство са и различните щамове, но ние сме решени да не допуснем разпространението му. Затова въвеждаме и това ограничение за Хадж".

Преди пандемията, наложила спазването на социална дистанция по целия свят, общо около 2,5 милиона поклонници се стичаха за Хадж и за поклонението Умра, извършвано по всяко време на годината.  

Източник: БНР