Режисьорският му дебют е филмът "Големият делириум" от 1975 г. с участието на Джийн Сибърг и Изабел Юпер

Американският режисьор, сценарист и актьор Денис Бери, който бе женен за иконите на Новата вълна в киното Джийн Сибърг и Анна Карина, почина в събота на 76 години, съобщи АФП.

"Режисьорът Денис Бери почина в Париж на 12 юни в 9 часа и 45 минути. Заобиколен от любовта на приятелите си, той отлетя да намери Анна Карина", починала през 2019 г., каза агентът му Урда Бенлаала.

Бери е роден в САЩ, но живее в Париж от 70-те години на миналия век. През 1972 г. се жени за американската актриса Джийн Сибърг, превърнала се в икона на френското кино с ролята си във филма "До последен дъх" на Жан-Люк Годар от 1960 г. Двамата са вече разделени, когато актрисата умира в Париж през 1979 г.

През 1982 г. Бери се жени за звездата на Новата вълна, датчанката Анна Карина.

Моника Белучи снима в България (ВИДЕО)

Денис Бери, който е син на режисьора Джон Бери, изпълнява множество второстепенни роли в продукции с участието на звезди като Ален Делон и Жан-Пол Белмондо под режисурата на Жул Дасен, Ерик Ромер, Жак Ривет и други.

Режисьорският му дебют е филмът "Големият делириум" от 1975 г. с участието на Джийн Сибърг и Изабел Юпер. През 2017 г. той посвещава документална продукция на съпругата си Анна Карина. Последният му филм "Диваци" излезе през 2019 г.

Денис Бери е режисьор на няколко телевизионни сериала, сред които е и "Шотландски боец", в който през 1992 г. дебютира актрисата Марион Котияр. 

Източник: БТА