От началото на годината Инспекцията по труда е издала над 850 разрешения

Работодатели търсят все повече непълнолетни за работа. Това показват данните на Главната инспекция по труда.

От началото на годината Инспекцията по труда е издала над 850 разрешения за наемане на непълнолетни. Това е с 50% повече от наетите за същия период през 2020-а година, в която обаче беше и пикът на пандемията. Макар и да се отбелязва лек ръст, той е далеч от резултатите за 2019 г., когато са издадени и рекорден брой разрешения за цялата година – 9400.  

Най-често непълнолетни се наемат за сезонна работа в секторите в хотелиерството, ресторантьорството и търговията.

Ако подадените документи са коректни, е създадена облекчена процедура, при която решение от Инспекцията по труда да се даде в рамките на два дни, въпреки че срокът е седем дни. 

В ресторант в курорта „Лозенец” разчитат предимно на сезонни работници като 18-годишния Радослав.  От тази година момчето е пълнолетно затова и ограниченията пред него са по-малки.

„Беше много трудно с това, че нямах годините. Работил съм без договор”, каза Радослав. 

За да се наеме непълнолетен, работодателят трябва да получи разрешение от Инспекцията по труда. Работният ден за тях е намален до 7 часа, а нощният труд е забранен.

Подготовката на всички документи и одобрението им отнемат около месец, показва практиката на работодатели. Това е и причината много от тях да се отказват. 

„Много тромаво се предвиждат документите от нас, Инспекцията по труда, разрешението от родителите. Това донякъде убива и желанието на младите хора”, обясни зам.-председателят на Алианса по туризъм на Южното Черноморие и собственик на ресторант Диана Димитрова.

"На твоя страна": Уволнение или санкция заради коментар в социалните мрежи

Смята и че ако процедурата се облекчи, това ще реши проблема с липсата на кадри в бранша.

„Младите хора трябва да бъдат ангажирани и това време между 16 и 18 години  да можем да подготвим младите хора да навлязат в заетостта на туризма, на бизнеса”, добави още тя.

Агенцията вече е ускорила процеса на одобрение на документите.  В случай че те са изрядни, разрешение може да се получи до два дни.

„Няма как тя да бъде още по-облекчена, предвид факта, че нещата, които се изискват от работодателя, трябва да ги подготви, дори да наеме пълнолетно лице”, обясни Дина Христова от Главната инспекция по труда.

Неправителствените организации съветват: „Трябва да има много повече фокус върху това детето все пак да получава трудовите обмени, достойно възнаграждение и да участва активно”, смята Георги Богданов от Националната мрежа за децата.

Засилени проверки се очакват през целия летен сезон. Санкциите за некоректните работодатели  са между 1 500 и 15 000 лева.