Кои стоки и услуги поскъпнаха най-много в пандемията?

За последните около 15 години цените не са имали толкова бърз растеж, колкото сега. Най-скъпо е олиото, което е повишило цената си с един лев. Скочили са цениета и на замразеното пиле, лещата и зелената салата. 

"Олиото поскъпна предимно заради лошата реколта през изминалата година, но през есента, ако цената не падне, ще означава, че е имало и други фактори", коментира в ефира на предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Богомил Николов, Асоциация "Активни потребители".

Той бе категоричен, че въпреки всичко, не бива да се отстъпва от качеството на стоките и информира, че изхвърляме от около 1/3 от храната, която купуваме. Ако пазаруваме по-разумно, можем да си позволим по-качествена и малко по-скъпа храна, смята още експертът.

Според него тепърва ще се случват аномалии в цените на продуктите заради глобални, а не локални процеси и българският потребител трябва да свиква с това. 

"България влиза във възстановяне от кризата, предстоят още увеличения преди да се стигне до пик. Ние трябва да се стремим доходите да растат, не да се вторачваме в цените. Увеличението на потреблението и краят на кризата води до инфлация, а като членове на Европейския съюз и кандидати за влизане в Еврозоната, ние ще изпитваме наравно с другите страни промените в пазара. Но това означава, че и доходите трябва да се приравняват към тези в останалите държави", заяви икономистът Румен Гълъбинов.

Той добави, че пандемията е повлияла на потребителското търсене и то е спаднало, но значение има и оползотворяването на европейското субсидиране в земеделието. Европарите трябва да отиват точно при производителите, а не в джобовете на прекупвачите, смята още Гълъбинов.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.