Любопитната колекция е представена в една от експозиционните зали в Созопол

Изключително любопитна колекция от подаръци, които Тодор Живков е получавал, бе представена в една от експозиционните зали в Созопол. Вещите са дарявани в продължение на десетилетия при гостувания на държавни личности у нас или правителствени посещения на бившия първи в различни точки на света.

Какво е чувството да готвиш на Тодор Живков?

Колекцията от близо 80 предмета е събирана в продължение на 35 години. Повечето подаръци са били пръснати в родния град му Правец, в Националния исторически музей, както и в домовете на членове на семейството му.  

Живков е поддържал приятелски отношения с много президенти, монарси и диктатори от страни на всички континенти. При всяка среща държавните глави са си разменяли подаръци. 

„Зад тези подаръци стои една дипломатическа куртоазия, но така или иначе България през този период имаше своите дипломатически успехи”, обясни директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев.

Само по NOVA: Неизлъчвани кадри на Тодор Живков и ЦК на БКП (ВИДЕО)

Сред подаръците са писалка от папа Йоан Павел Втори, статуетки на божества от Африка, сребърни свещници от Азия и арабските страни, гоблени, предмети от стъкло и порцелан.

В колекцията има подаръци от срещите на Тодор Живков с Леонид Брежнев, сред които ювелирен кораб, поръчан специално за българския държавен глава. На изложбата могат да се видят още фруктиера от кристал със сребърен обков, аметист от Михаил Горбачов и африкански бокал от махагон. Един от подаръците от многократните срещи между Живков и Муамар Кадафи пък е седло за камила.

Публикуваха тайна досега стенограма на оттеглянето на Живков

Колекцията съдържа сервизи за чай с инкрустирани камъни от палестинския лидер Ясер Арафат, както и съдове за плодове от Ким Ир Сен. Приятелството с министър-председателя на Индия Индира Ганди е засвидетелствано с няколко знакови подаръка, сред които и миниатюрен модел на Тадж Махал. След среща с японското императорско семейство пък Тодор Живков се сдобива с автентичен самурайски аксесоар. Сред подаръците са още предмети от български градове и работнически колективи.

„Най-интересният паметник е препис на Евангелие от 17 век, заедно с юбилейна колекция от златни монети, подарена от Българската народна банка”, каза още Недев.

Експозицията, наречена „Епопея на отминалото настояще”, ще остане отворена за посетители в Созопол до 15 септември.

Репортер: Елена Танева