Заради липсата на посолство в Тайланд подмяната на документите може да им излезе изключително скъпо

Капан за българите с изтичащи паспорти в Южна Азия. В сигнал до NOVA сънародниците ни разказват, че заради липсата на посолство в Тайланд, ако искат да си подновят документа, трябва да напуснат азиатската страна. След това се налага да се подложат на 16-дневна платена карантина от 3000 евро на човек. От външно министерство са категорични – законът не позволява друга възможност.

Вариантите за Десислава Богушева, която от 10 години работи като треньор по аеробика в Тайланд, са два – да отиде във Виетнам, където е най-близкото българско посолство или прибиране в България. Връщането в азиатската страна обаче ще й струва няколко хиляди евро.

„Карантината сама по себе си е на стойност минимум 2000 евро, която включва престой хотел. Има задължителна застраховка при влизане в страната 400 евро и като прибавим и билета – минималната цена излиза над 3000 евро”, обясни Десислава Богушева.

За Валентин Велков, съпругата му и двете им деца сумата скача по четири.

„За нас това е непосилна сума. Ние ще трябва да търсим заеми да изпълним такъв вариант”, обяснява Велков.

Отправят питане и към Външно министерство, но не остават доволни от кореспонденцията.

„Отговорът беше: „Ходете във Виетнам или се върнете в България”. Една година не им стигна на външното министерство да измислят някакъв вариант на хората да помогнат поне докато трае тази пандемия”, коментира Десислава Богушева.

От Външното ни министерство разбират трудността, но са категорични, че законът е ясно разписан.

„В правомощията на Външно министерство е само да изпрати този документ, който е подаден по електронен път. Те могат само лично да бъдат получени в посоченото от тях дипломатическо представителство”, обясни Нели Симеонова,  началник отдел в дирекция „Консулски отношения”, МВнР.

Оказва се, че този случай не е изключение.

„Имаме такива български граждани във Филипините, Малайзия, Сингапур, в Тайланд, в Тайван. Няма как за момента да им бъдат изпратени документите”, обясни Симеонова.